Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért lesz mézgás a nokedli?

Miért lesz mézgás a nokedli?

Figyelt kérdés
2018. aug. 25. 12:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%

Mert valamit nem jól csinálsz. De ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mi az, többet kellene tudni a receptedröl meg a fözési módszeredröl.

Alapesetben a lisztet aránylag sok tojással (1 kg liszt 3-6 tojás) és valamennyi vízzel ki kell keverni - akkor jó a sürüsége, ha éppen át lehet nyomin a szaggatón, ha átfolyik, akkor túl híg -, és sok, forrásban lévö, sós vízbe szaggatni, ha feljönnek a víz színére, még 1-2 percig kevergetve fözni, utána hideg vízben nagyon alaposan átöblíteni, lecsurgatni és utána kevés zsiradékkal összekeverni.

2018. aug. 25. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
70%
Lehet nem öblíted le, esetleg túlfőzöd, vagy sok vizet teszel bele.
2018. aug. 25. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
61%
1-es mindent leírt, hogy készítsd akkor tényleg nem lesz ragacsos. Azzal a különbséggel, hogy 6 tojást én nem teszek bele. A lényege, hogy kemény legyen a tészta, komoly erőre van szükség, hogy át tudd szaggatni. Utána hideg vízzel leöblíteni, stb., előttem már leírták.
2018. aug. 25. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
86%
Az elsö vagyok: a 6 tojás tényleg kivételes eset, ha a liszt rossz minöségü, de ettöl a nokedli tényleg jó lesz, csak nem feltétlen szükséges hozzá ennyi.
2018. aug. 25. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem nem öblíted le eléggé 😉 amúgy nem tudom, hogy elírás,vagy felétek így mondják de nálunk mázgás 😄 a mézga teljesen mást jelent. Ez nem kötekedés csak meglepett ez a szóhasználat.
2018. aug. 25. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
96%

Ki pontozta le az elsőt? Meg ahogy látom, engem is. Igen, a normális nokedlit így kell csinálni. A jó választ miért kell lehúzni. Azért, mert 3-6 tojást írt? Azon kívül mindent leírt!

Köszönjük szépen!

2018. aug. 25. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
80%

Ne foglalkozz a lepontozóval, ha neki ez az életében az egyetlen öröm, akkor igen sajnálatra méltó lény. Ettöl még a válaszom továbbra is jó marad és az értelmes emberek ettöl még ugyanúgy tudják ezt.

De azért köszi, hogy kiállsz mellem!

2018. aug. 25. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Az én tapasztalatom kicsit más.

Ahhoz, hogy igazán jó legyen a nokedli, rétes lisztet használok. 10 dkg liszthez 1 tojást,egy csipet sót, kevés tejet.

Először a vizet teszem fel forrni,(sok vizet,hogy legyen helye a galuskáknak) amit alaposan megsózok, a nagymamám mindig azt mondta, hogy a tészta főzővize olyan sós legyen, mint a könny.

Amikor ezzel megvagyok, akkor kezdem el a nokedli tésztát kikavarni, mert nem szabad sokat állnia.

4 személyre 5 nagy tojást elkavarok sóval, hozzáteszem a félkiló rétes lisztet, és ha szükséges kevés tejet és gyorsan összekavarom. Nem szabad sokáig kevergetni, éppen csak összeállítani, még az sem baj, ha csomós, hiszen szaggatás közben úgyis gyötörve lesz.

A tűzhely mellé kikészítek egy serpenyőben valamilyen zsiradékot, ebbe szedem majd ki a kész nokedlit, és egy szűrőkanalat.

A lobogó forró vízbe szaggatom a tésztát, kisebb adagokban, hogy ne hűtse el nagyon a főzőlét és amint feljött a víz tetejére máris kiszedem a serpenyőbe és elkeverem a zsíradékkal.

Az így elkészített galuska soha nem áll össze és nem lesz mászkos.

2018. aug. 25. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Én fele-fele arányban keverem a finomlisztet rétesliszttel. Úgy kell hígítani vízzel, hogy mikor kavarod nehéznek érezd. Valóban ahogy fentebb írta valaki, nem kell túldolgozni, maradjon kicsit csomós. Sosem szűröm, és sosem ragacsos. Egyből tálba teszem, és kevés olajat lottyintok rá, ezzel összeforgatom.
2018. aug. 25. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
39%
Milyen a nokedli, amikor mézgás?
2018. aug. 25. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!