Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem jön a a főtt tojás...

Miért nem jön a a főtt tojás héja néha?

Figyelt kérdés
Mi a trükk, hogy a főtt tojás könnyen pucolható legyen? Tettem hideg vízbe azonnal, megrepesztettem a héját előre, imádkoztam, szidtam, minden hiába. Van valakinek 100 %-os módszere?

2018. jún. 18. 17:35
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
85%
Hallgass azokra, akik a hidegre hűtést javasolják és a hideg tojás meghámozását. A tojás héjáról ugyanis gyorsan elpárolog a meleg víz, azután pedig a porózus tojáshéjon keresztül a meszes héj alatti hártya kezd kiszáradni és csak ráfeszül a félig megdermedt tojásfehérjére. Ha nem várod ki a lehűlést, azaz nem hagyod, hogy a fehérje gélszerkezete megszilárduljon, akkor a még képlékeny, bár már denaturálódóban levő fehérje nem tud ellenállni a mechanikai behatásnak és szakad.
2018. jún. 18. 20:49
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Forrásban lévő vízbe szép adag só, majd kiszedésnél minél hidegebb víz (lehet hűtött is, ha épp van). Ha felmelegszik, és ráérsz, cserélheted is néha. 30 perc pihentetés után 4-5 darabban lejön a héja. 90%-ban beválik nálam.
2018. jún. 18. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!