Hogyan süssek puha, mégis szép színű sajtos pogácsát? Az enyém folyton vagy kiszárad, vagy olyan fehér, mint a .
Nem lehet, hogy a recept nem jó?
Másnak sikerül rendesen ugyanezzel a recepttel?
Előmelegített sütőben 220 fokon 15 percig sütjük.
A pogácsát nem szabad lassan sütni, mert kiszárad.
Ez egy nagyon finom pihe-puha burgonyás pogácsa,amit én sajttal megszórva szoktam sütni.
A receptet a Takarékos konyha blogon találtam.
Hozzávalók:
30 dkg főtt áttört burgonya
30 ml tej
csipet cukor
12 g friss élesztő
125 g margarin
200 g liszt
1,5 csapott teáskanál só
1 db tojás/ ketté vettem a sárgájának a fele a tésztába a többi kenéshez/
*
Elkészítése:
Héjában megfőzöm a krumplit, hideg vízben lehűtöm, majd megpucolom és krumplinyomón áttöröm. Kicsit meglangyosítom a tejet,a cukrot és az élesztőt beleteszem és hagyom felfutni. Kimért liszthez teszem a kihűlt áttört krumplit, a sót és a margarint, összemorzsolom, majd az élesztőt és tojássárgáját . Összegyúrom,és kidagasztom a tésztát,ami elég lágy, de nem teszek hozzá több lisztet. Letakarom és 1 órát pihentetem. Gyúródeszkát rétesliszttel megszórom és erre borítom ki a megkelt tésztát, amit 1/2 cm vastagra kinyújtok, majd először félbehajtom, ezután két oldalról középre. Ezután ismét kinyújtom, most 2 cm vastagra és kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a pogácsákat, felvert tojással megkenem, megszórom reszelt sajttal és még 10 percig pihentetem. Ezalatt előmelegítetem a sütőt és 190 fokon 30 percig sütöm. Hagyom kihűlni. Valóban nagyon puha könnyű a tésztája!
/ Ebből a mennyiségből 24 db készül/
Ezzel a recepttel szoktam próbalkozni: [link]
Itt 180°-ot ír 30-ig. Érme nagyságú pogácsákat szoktam szaggatni, de legközelebb megpróbálok nagyobbat.
Nem nagyon értem, hogy minek kell ebbe a tésztába ennyi zsiradék. 50 dkg liszthez elég a 25 dkg margarin. Az olaj helyett én tejföllel készíteném, amitől puhább lenne a tészta,de nem zsíros.
Kicsit később leírom az én sajtos pogi receptemet is. :D
Egyszerű sajtos pogácsa
Hozzávalók
50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
10 dkg reszelt sajt
A tetejére
1 tojás sárgája
5 dkg reszelt sajt
A lisztet átszitálom,hozzákeverem a sót, elmorzsolom benne a szobahőmérsékletű margarint.
Az élesztőt és a cukrot folyékonnyá keverem, majd hozzáöntöm a tejfölt és a tojás sárgáját, simára keverem.
A lisztes keverék közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a tejfölös keveréket és addig dagasztom, amíg a táltól és a kéztöl is elválik. Letakarom, és fél óráig pihentetem.
Fél ujjnyi vastagra kinyújtom, megszórom a reszelt sajttal, hajtogatom ,majd tíz percig pihentetem.
Közben a sütőt előmelegítem 190 fokra.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtom, kiszaggatom, megkenem a kikevert tojássárgájával, megszórom a reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, forró sütőben szép pirosra sütöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!