Mit lehetne tenni a lekvárral, hogy ne penészedjen a teteje?
Ne nyulj bele zsiros kanallal mert attol romlik meg.
Tehat ha egy lekvaros palit kensz akk 1 kanallal kend 1 el szedd.
Ha már penészedett, akkor sajnos jobb kidobni, mert a penészgomba olyan méreganyagokat termel, amik egy puha anyagban könnyen eljutnak minden részébe. Ezek a méreganyagok nem semlegesíthetők semmivel, melegítéssel sem. Ezért van az, hogy kemény/szilárd penészes cuccokból elég csak 2 cm mélységben kivágni a penészt, de puhábbakat és a masszákat ki kell dobni, mert nem látható, mely részei itatódtak át ezekkel a mérgekkel, a szintén láthatatlan spórákról és gombafonalakról nem is beszélve.
Új lekvárnál pedig nagyon fontos, hogy mindig tiszta evőeszközzel nyúlj az üvegbe. Inkább szedj ki tányérra és fogyaszd onnan a lekvárt. (De a maradékot vissza ne tedd!) Sajnos ez az egyetlen védekezési mód: a megelőzés. És egyébként nagyon jól működik! Ha csak arra a kis időre nyitod ki a lekvárt, amíg egy tiszta kanállal kikanalazol belőle egy adagot, a minimálisra csökkented az esélyét, hogy szennyeződjön. Ez a kulcs.
De amint lenyalt, letörölt, vajas, morzsás stb. evőeszközzel nyúlsz bele - kampec.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!