Ti mennyit tesztek bele?
A kérdéseim pörkölt készítésre vonatkoznak.
1, Fél Kg húshoz mennyi csemege paprikát és mennyi csípőset tesztek bele? Egy társasági vita kapcsán került terítékre hogy sok bele a csípős vagy sem ?
2, Mennyi vízzel indítjátok a pörkölt készítést? Lehet, hogy itt elrontom a dolgot, mert én kapásból beleborítok 1L-el, aztán lassan elpárolog. A pörkölt receptek meg szinte mindig azt írják, hogy kevés vízzel indítani aztán, többször felönteni. De mi a különbség a kettő közt ? Ha kevés vízzel kezdem, akkor állandóan figyelni kell, hogy ne égjen le.
A fél kiló húshoz egy kb 10 dekás hagyma elég, ha négyet teszel bele, ne csodálkozz, hogy édesbe hajlik az íze.
1 kiló húshoz használok 2 jó fej hagymát a fentebb leírt módon.
A csípősség pedig ízlés kérdése, csak az főzze bele, aki alapból így szereti.
Csípőssé tenni a tányéron is lehet.
Drágaszívem! Nem tudom melyikünk főzött életében több pörköltet, de én nem sértegettelek vele, hogy a tied nem pörkölt. Te dícséred önmagad, pedig az öndícséret büdös, mondja egy közmondás.
Nekem kiváló iskolám volt megtanulni a pörköltfőzés minden csínját -binját, amit az életem folyamán a tapasztalatommal, gyakorlatommal csiszolhattam fényesre.Büszke vagyok az ősimre, akik kiváló mestereim voltak a főzés magasikolájában.
Rajtad is lenne még mit csiszolgatni kedves :)))
Amúgy a szövegértéseddel is némi baj van, míg a hús kiadja a levét, és visszasül zsírjára, addig mire gondolsz, mi történik vele ? A már víztelen hús szerinted nem pörkölődik ??Gondolkodj el mielőtt valakit nagyképűen kiosztasz.
Legyen szép a napod.
Na látjátok mennyi eltérés van recept és recept közt?
Van aki 1Kg húshoz 1Kg hagymát tesz, van aki 20 dekát / Kg
Mindenki másképp csinálja, ezért szinte értelmetlen a mennyiségi kérdésekbe belemenni.
10-esnek. A pirított hagymától bizony édes lesz a pörkölt, ha ezt nem így látod akkor az ízreceptorok nem működnek nálad.
Itt az oldalon rákeresel akkor több írás is foglalkozik vele.
Más:
Nemrég vettem az üzletben egy Németországból származó konyhakész fasírtot. Nem volt rossz az íze, de pirospaprika nélkül csinálták. A Magyarnak ez szentségtörés.
Kedves Kérdező, 10-es vagyok.
Nekem nem kell itt a Gyakorin visszakeresnem a főzésről, mert 50 éves vagyok, 14 éves korom óta főzök, a szakmám is szakács.
Vidéken élünk, szinte nincs olyan lakodalom, ahova nem hívnak főzni, de egy egészen jól üzemelő családi étkezdét is üzemeltetünk egy kamion parkolóban, évek óta visszajáró vendégekkel, akik szerint az "ízreceptoraimmal" nincs probléma.:)
Van aki az országon keresztül jön, sehol nem áll meg, pedig kopog a szeme, hogy nálunk ehessen.
Én szeretek magyarosan főzni, sok hagymát is használok, de fél kiló húshoz a 4 db hagyma az rengeteg és ezért lesz neked édes. Az édes lesz, ha pirítod, ha nem.
Megjegyzem a pörkölt minőségét, a megfelelően megpirított hagyma alapozza meg.
De én nem győzködlek semmiről, te így főzöl én meg amúgy, minden esetre nem nekem kell kérdést kiírnom egy pörköltről.
Akkor légy szíves, vedd a fáradságot és olvasd vissza a kommentjeimet. Én pont, hogy nem a bő léről beszéltem...
Azt viszont én jegyzem meg a te írásaidhoz, hogy aki a pörkölthúst a pirospaprikával együtt pörköli, nemhogy édes, hanem kifejezetten kesernyés ízt kap.
Lehet, hogy szakács vagy, de én sem most jöttem le a falvédőről...
És nem én ajánlottam a kérdezőnek, hogy elmegyek megtanítani "csodás " pörköltet főzni.
Szóval vegyél egy kicsit vissza a végtelenül elszállt önbizalmadból.
Üdv :)
Tisztelt 10-es illetve utolsó írásodban 16-os.
Magam is pont 50 éves vagyok, de nem szakács. Úgy 10 éve kezdtem el kitúrni a páromat a konyhából, mert kikapcsol a főzés. Ennyit magamról.
Nézzük amit Te írtál:
1 - "Milyen édesedést? Nem értlek!:( A pirított hagyma mitől lenne édes?"
2 - "4 db hagyma az rengeteg és ezért lesz neked édes. Az édes lesz, ha pirítod, ha nem. "
A két mondat úgy gondolom egymástól annyira távol állnak, hogy nem is értem miként jöhetett ki ugyanazon ember tollából. Az ilyen ellentétes kijelentések akár a hozzáértést is megkérdőjelezhetik.
Én nem az alapján jelentettem ki, hogy édes lesz a pörkölt, mert ezt olvastam valahol, hanem mert pontosan érzem, mikor megkóstolom.
Mióta nem üvegesítem a hagymát azóta egyszer sem lett édeskés, előtte meg hol ilyen hol olyan és ez egyértelműen attól függött, hogy ha volt időm akkor többet pirítottam, gondolván jobb lesz a végeredmény, de pont , hogy ettől nem lett jó.
Az ízlelés , a szaglás olyan mint a látás meg a hallás. Nem mindenkinél működik egyformán és független a szakmai tapasztalattól.
Nem tudom, hogy másnak milyenek az érzékszervei, a szaglásom és az ízlelésem átlagon felüli. 17 évesen egy esküvői ebéden nem ettem a húslevesből, mert valami furcsát éreztem benne. A körülöttem levők lehülyéztek, hogy nincs annak semmi baja. Később mikor a körülöttem levőket meglátogattam a kórházban akkor már hittek nekem. Gyakorlatilag az egész násznép kórházba került. Alig voltunk páran akiket nem érintett a dolog. Akkor kaptam a vadászkutya becenevet.
A hagyma édessé válása nem lehet vita tárgya, ezt sokan tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!