Ti mennyit tesztek bele?
A kérdéseim pörkölt készítésre vonatkoznak.
1, Fél Kg húshoz mennyi csemege paprikát és mennyi csípőset tesztek bele? Egy társasági vita kapcsán került terítékre hogy sok bele a csípős vagy sem ?
2, Mennyi vízzel indítjátok a pörkölt készítést? Lehet, hogy itt elrontom a dolgot, mert én kapásból beleborítok 1L-el, aztán lassan elpárolog. A pörkölt receptek meg szinte mindig azt írják, hogy kevés vízzel indítani aztán, többször felönteni. De mi a különbség a kettő közt ? Ha kevés vízzel kezdem, akkor állandóan figyelni kell, hogy ne égjen le.
Az első kérdésre még én is meg tudom mondani a válaszomat, pedig én soha nem készítek húsos pörköltet (bár a párom igen).
Soha, semennyi csípős paprikát nem eszem, mert nem bírom (jó, némely ételbe mehet egy parányi, de pörköltbe nem). Ez nyilván egyéni, nincs jó és rossz megoldás.
Nálunk kevés a víz (fogalmam sincs, de ilyen 2 dl? nem én csinálom és a párom sem tudja, de ilyesmi), 1 kiló nyúlhoz. Kuktában készül, nem párolog el, úgyhogy nem ég le és nem kell rá vigyázni, csak az elején, amíg a hagymánál tart a történet.
Nulla csípőset, mert van a családban, aki nem szereti.
Másodikra: én felöntöm vízzel, hogy lepje el majdne ,aztán majd elforralom.
Én megpirítom a (sok) hagymát, félre húzom, teszek rá (sok) pirospaprikát, öntök rá kb. 1 dl. vizet és összekeverem. Utána teszem bele a húst, megsózom és mivel gázom van, lángelosztóra teszem kis lángra és lefedem.
A sózott hús rengeteg vizet bocsájt ki úgy 20 perc múlva - különösen a bolti csirke - ezért szükségtelen plusz vizet tenni rá.
Nyáron megy rá még egy paradicsom és két zöldpaprika, azoknak is van leve.
Amikor már a hús kidobta a saját levét, úgy 10 perc múlva leveszem a fedőt, hogy a víz elpárologjon.
Nem kell kavargatni, nem kell öntözgetni, csak hagyni kell!
Sűrű, nem vizes, rengeteg zaftja lesz és nagyon finom lesz így a hús.
Most írhatnám, hogy a két paprika bogyiszlói (mert a férjem úgy szereti) de nem írom, mert az erősség az egyéni ízlés és tűrőképesség kérdése, nincs rá általános érvényű szabály.
Hát nem lettem okosabb.
Ez az 1 dl víz annyira kevésnek tűnik, hogy......
Mostanában többször csinálok darált húsból pörköltett, valahogy jobban szeretem.
Fogtam:
- 4 kisebb-közepesebb fej hagymát
- 1/2 Kg darált húst
- 2 farhátat, hogy a blökinek is legyen kostoló
- fűszerek...
Ha ehhez teszek fél liter vizet akkor a hús még bőven kilóg. Hogy lehet elég 1 dl ???
Nem értem, pedig már több helyen olvastam, hogy 1-2 decit tesznek hozzá.
Fél kilónyi húshoz egy jó evőkanálnyi csemege pirospaprikát teszek a pörköltbe.Megbízható kistermelőtől, magyarul házit veszek.
A hagyma dinsztelése, kis sóval-vízzel való elfőzése után teszem a húst bele,és addig párolom fedő alatt, amyg a saját levét ki nem adja. ha ezt is elfőtte, utána teszem rá a pirospaprikát, majd annyi vízzel (ha csontlevem, azt használom felöntőlének )amennyi ellepi.
Folyamatosan figyelni kell, mert hamar zsírjára sülhet, mielőtt megfőne, vagyis a folyadékot állandóan pótolni kell,de mindig csakis annyival, amennyi éppen ellepi.
Mire megpuhul a hús, sűrű mártásszerű szaftnak kell maradnia.
Az elején történő, bő vízzel való felöntés nem célszerű,soha nem kapunk olyan eredményt, mint a szakaszos
folyadékpótlással.
#8
Milyen édesedést? Nem értlek!:(
A pirított hagyma mitől lenne édes?
Hol laksz?
Elmegyek hozzátok és megmutatom, hogy lehet 1 dl vízzel csodás pörköltöt készíteni!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!