Egy olyan befőtt amibe nem került tartósítószer csak hőkezelve lett (nedves dunszt) meddig őrzi meg a minőségét kb?
Sokáig eláll.
Ez csak azon múlik mennyire sterilen tudtad eltenni.
Ha van legalább 50 %-os cukortartalma, akkor sokáig.
Ha nincs, akkor érdemes átforralni fogyasztás előtt, aztán persze visszahűteni.
Mindezt a Clostridium baktérium miatt, ez egy nagyon gyakori baktérium, gyakorlatilag bármi, ami földdel érintkezhetett, tartalmazhatja. A spórás alak nagyon ellenálló, kb. 135 fokon 15 percig kell hőkezelni (van, amelyiknek elég a 115,5 is), hogy elpusztuljon, az aktív bacik normál hőkezeléssel is elpusztulnak. Viszont a spórás alakok azt túlélik, és a befőttben anaerob körülmények között aktívvá válnak és szaporodnak, és közben egy toxint bocsátanak ki, ami a botulizmust okozza. Íze, szaga nincs, és rendkívül kis mennyiségben halálos. Jó hír, hogy ez a méreg nem hőstabil, kb. 80 fokon elbomlik, az étel ehető. Ezért kell átforralni egy-két nap állás után a húslevest, pörköltöt stb.
A Clostridium szaporodását gátolja:
- a legalább 50 %-os cukortartalom,
- a legalább 10 %-os sótartalom,
- a nátrium-nitrit (nitrites pácsó),
- a 3 fok alatti hőmérséklet (egyesek esetében a 6 fok is elég, de nem mindegyiknél)
- és a savas környezet, úgyhogy savanyított termékeknél jellemzően nem kell vele számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!