Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Egy olyan befőtt amibe nem...

Egy olyan befőtt amibe nem került tartósítószer csak hőkezelve lett (nedves dunszt) meddig őrzi meg a minőségét kb?

Figyelt kérdés
2017. okt. 31. 18:53
 1/5 anonim ***** válasza:

Sokáig eláll.

Ez csak azon múlik mennyire sterilen tudtad eltenni.

2017. nov. 1. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha valóban csíramentes, akkor , akár évekig is eláll.
2017. nov. 1. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
6%
Befőttet nem szoktunk eltenni, csak lekvárt, de az elve ugyanaz. Évek múlva is jó.
2017. nov. 1. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Noblesse Oblige ***** válasza:
Én a lecsót teszem el így és abból ehető volt az 1 éves is.
2017. nov. 1. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha van legalább 50 %-os cukortartalma, akkor sokáig.

Ha nincs, akkor érdemes átforralni fogyasztás előtt, aztán persze visszahűteni.

Mindezt a Clostridium baktérium miatt, ez egy nagyon gyakori baktérium, gyakorlatilag bármi, ami földdel érintkezhetett, tartalmazhatja. A spórás alak nagyon ellenálló, kb. 135 fokon 15 percig kell hőkezelni (van, amelyiknek elég a 115,5 is), hogy elpusztuljon, az aktív bacik normál hőkezeléssel is elpusztulnak. Viszont a spórás alakok azt túlélik, és a befőttben anaerob körülmények között aktívvá válnak és szaporodnak, és közben egy toxint bocsátanak ki, ami a botulizmust okozza. Íze, szaga nincs, és rendkívül kis mennyiségben halálos. Jó hír, hogy ez a méreg nem hőstabil, kb. 80 fokon elbomlik, az étel ehető. Ezért kell átforralni egy-két nap állás után a húslevest, pörköltöt stb.


A Clostridium szaporodását gátolja:

- a legalább 50 %-os cukortartalom,

- a legalább 10 %-os sótartalom,

- a nátrium-nitrit (nitrites pácsó),

- a 3 fok alatti hőmérséklet (egyesek esetében a 6 fok is elég, de nem mindegyiknél)

- és a savas környezet, úgyhogy savanyított termékeknél jellemzően nem kell vele számolni.

2017. nov. 6. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!