Kaptam egy kakast, mit főzzek belőle? Fimon lesz? Vagy van valami mellékíze? Hatalmas nagy.
Nekem volt már egy szerencsés (kísérleti) esetem egy hatalmas és hihetetlenül öreg kakasnagypapával.
Természetesen az aprólékból én is levest készítettem, ám a nemesebb részeket feldaraboltam pörkölt méretűre, és azt is a levesbe tettem, előpuhítás céljából.
Nálunk a családi húslevest főző edény, egy 18 literes inox dupla aljú fazék, a belsejébe sikerült beszereznem egy rozsdamentes pont bele illő kör alakú rácsot is, ami kb. egy centis hézagot tart a fazék feneke és a levesbe valók között.
A dupla falu fazék alá, még egy nagyméretű lángelosztó lemezt is tettem, így indult a csodalevesünk, kb. este nyolc környékén.
Tíz óra felé végeztem a habozással, és befűszereztem az egészet.
A már oly sokszor kipróbált gázlángon precízen beállítottam azt a legkisebb hőfokot, amelyiknél a leves éppen, hogy csak néha-néha megmozdul egy picikét (gyöngyözik) és éjfélig sorsára hagytam. Éjfélkor kiszedtem belőle a pörköltnek való husikat, és nyugovóra tértünk.
Reggel korán kiosontam meglestem a levest, és megrémültem, hogy még minden porcikája csont kemény volt, de hittem a jó tanácsnak és az előre már elkészített zöldségeket is beletettem.
A fehér és a sárgarépát is egészben tettem bele, félve attól hogy szétmegy a hosszú idő alatt.
Délben jöttek meg a vendégeink, akkor hagytuk abba a leves főzését.
A tanács bevált, hihetetlenül finom és ízletes lett a leves, és mivel sáfrányt is tettünk bele a színe is pazarra sikeredett.
u.i.
tapasztalat:
A tetején úszó zsírból menet közben elég sokat lekanalaztunk, és a pörkölt készítéséhez felhasználtuk.
Ha öreg a kakas rengeteg idő kell hogy megpuhuljon, de megérte. (Nálunk 16 óra kellett.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!