Hogyan lehet nagyon ízletes tejeskávét készíteni?
ehhez neked kell észrevenned hogy hogyan finom!
én például (tejeskávé) teszek bele fahejat + egy kis vaníllia cukrot.
az arány ízlés kérdése. habtejszíntől nagyon kellemes az ízvilága!
Jaja, attól függ az íze, hogy
a) milyen a tej-kávé arány ("töményebbnek" tűnik, ha nagyon sűrű kávéból főzöd és ezt kevered el sok tejjel. Értsd: kevés, de nagyon sűrű kávéhoz öntsél sok tejet, ne híg kávéhoz fele-fele arányban tejet.
b) nyilván finomabb 3,5%-os zsírtartalmú tejből.
c) barnacukrot, nádcukrot, mézet. Egyébként ha karamellizálsz cukrot (mintha karamellás tejet főznél) és ezzel ízesíted a kávét, akkor a karamella és a kávé egymás ízét fogják erősíteni.
d) én is tennék bele egy kevés vaníliát (a Bourbon-vaníliát jobban szeretem, mint a mesterséges vanilint).
Szerintem a szegfűszeg meg a citromhéj ehhez az ízvilághoz nem illik, a fahéj annál inkább.
Nekem a kedvenc reggeli italom: lefőzök egy 14-es erősségű kávékapszulát. Ebből kapok 3 centiliter kávét. Felöntöm a két és fél decis csészémet meleg tejjel. Édesítem mézzel és fűszerezem fahéjjal. Rendesen helyrerak reggelente.
Ízlés dolga, de ami az édesítést illeti (már ha valaki édesíteni akarja, én a kávét alapból nem szoktam), nekem a méz a befutó, utána a nádcukor és a xilit.
Citromhéj nem megy a kávéhoz, a szegfűszegnek én hatalmas rajongója vagyok, azt szeretem benne. Rendes vanília is jó lehet bele, de szerintem az sem érvényesül az erős kávéíztől.
Kakaót mindenképpen teszek bele, minden kávés ételemben van kakaó s minden kakaósban kávé, nekem így ízlik.
Az arány merőben emberfüggő, bár a tej is. Én nem iszom tejet, házi tejszínhez pedig nem jutok, pedig az valószínűleg ott van a szeren. A kókusztej túl határozott ízű s túl messzire vezetne, hogy én milyen elborultnak tűnő tejpótlékokat használok, de akárhogyan is, a kávém zöme víz. Nem tudom üresen inni, de sok plusz nem kell bele akkor sem, ha ki akarom élvezni, édesen, habosan, "tejesen". De aki azt szokta meg, hogy tulajdonképpen puszta 5%-os meleg tejbe rakja a kávét, annak az enyém bizonyára túl vizes.
A tejeskávéhoz kétféle kávéból főzök kávét.
Egy-egy evőkanál cikória és maláta kávét fél liter hideg vízben felteszem főzni , figyelni kell rá, mert könnyen kifut. Kevergetve felforralom, amikor elforrt a habja leveszem a tűzhelyről és pihentetem. Közben a tejet felforralom, amikor forrni kezd elkezdem erőteljesen verni egy kézi habverővel és apránként hozzáadom a leszűrt kávét. Én sötéten szeretem, mézzel édesítem. Ezt a kávét a nagymamám készítette így, ez volt a habos kávé, és én is így készítem az unokáinknak. Nagyon finom uzsonnára egy kis sütemény kíséretében.
nagyon zsíros tejtől a legfinomabb, főleg,ha vaniliás cukorral ízesíted. mindegy, hogy instant kávé, vagy főzött.
Kisérletezni kell, egyből sosem lehet tökéleteset alkotni.
azontúl a szád íze sem egyforma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!