Házi tészta tarthatósága?
Sziasztok,
Gyakran gyúrok häilag tésztát, amit tésztanyújtóval nyújtok.
Viszon mindig aznapi használatra szánom és most szeretnék későbbre is eltenni.
Meddig és milyen formában érdemes tárolni a házi tésztát?
Előre is köszönöm 😊
Felvágás után teljesen ki kell szárítani. (természetesen)
Utána is amire legjobban figyelni kell, hogy száraz helyen tartsd. A hőmérséklet gyakorlatilag mindegy.
Általában papírdoboz a legjobb, mert maga a papír is vesz fel nedvességet, ha esetleg párásabb lenne a környezet.
Plusz papírral kibélelni, esetleg a 2 réteg közé lehet szórni sót, ami megköti a levegő páratartalmát.
A másik amire figyelni kell az a zsizsik. Általában ahol nem szokott lenni ott ez nem jelent problémát. Ha viszont szokott lenni, akkor az megtámadja a tésztát!
Ha szárazon tudod tartani, akkor simán el lehet tartani hónapokig, akár 1 évig is.
Lehet hogy tovább is, de addig biztosan.
Simán csak kint hagyod.
(Mondjuk egy Kongó-medencei környezetről nincs tapasztalatom, de Magyarországon simán elég csak kint hagyni. :))
Ugyanolyan kemény lesz.
Az ilyen tartalékolásra való tésztákat leginkább július-augusztus hónapokban készítettük. Akkor az asztalon szétterítve 1-2 nap alatt gyönyörűen kiszáradnak. Amikor arra jársz, egyszerűen csak belekavarsz, átforgatod...
Vagy tiszta cipős-dobozt bélelsz ki papírszalvétával, és persze be is takarod, + a doboz teteje rá. Vagy u.n. vászon zsákba rakták az öregek a kiszáradt tésztát. Száraz, hűvös helyen tartsd, pára, gőz ne érje, mert ha átnedvesedik, utána be is penészedik.
A zsizsik valóban veszély lehet, ahogy előttem is írták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!