Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem kel meg a pizza tészta?

Miért nem kel meg a pizza tészta?

Figyelt kérdés

Régebben csináltam pizzát, akkor is néhányszor előjött ez a probléma, volt amikor nagyon gyorsan megkelt, volt amikor nem akart megkelni...

Most így csináltam és nem kelt meg rendesen:

0,25 kg liszt

1,25 dkg élesztő

1 dl víz

0,5 ek cukor

0,5 ek só

0,5 dl olíva olaj


Mi lehet a gond?


2016. dec. 14. 15:55
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
rossz az eleszto, vagy hideg van.
2016. dec. 14. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Élesztő friss, és nem volt hideg a lakásban.
2016. dec. 14. 16:02
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha nem friss élesztőt használsz az is lehet gond, vagy nincs elég meleg ahol keleszted.
2016. dec. 14. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
91%

Hát ez meglepő, mert ennyi liszthez ötödennyi élesztőnek is elégnek kéne lenni.


Az is csak félig lehet probléma, hogy nincs elég meleg, mert hidegben is szépen megkel a tészta, csak lassabban. (A hidegkelesztés egy hagyományos konyhai eljárás, nem csak a poén kedvéért találták ki a reklámban.)


Persze az sem mindegy, hogy milyen sorrendben kevered össze a hozzávalókat. Először a meleg vagy langyos vízben a cukorral együtt föloldod az élesztőt, kevés lisztet is. Ezt hagyod felfutni, ezután dolgozod el a többi liszttel, és csak a legvégén teszed hozzá az olajat. (Bár az olaszok nem tesznek bele a tésztába olivaolajat.)

2016. dec. 14. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem nem sok az élesztő , de ez nem lehet vitatéma, mindenki másképp csinálja :) De, lehet, hogy valóban nincs elég meleg hozzá, hogy "gyorsan" megkeljen a tészta.Gyújtsd be a sütőt, hagyd nyitva kissé az ajtaját, és felül tedd a gázra a tálat, amiben keleszted a tésztát.Az alulról felfelé áramló plusz hő gyorsítja a tészta kelését. (mindamellett elismerem, hogy van lassú, hideg kelesztés is, akár egy éjjelen át a hűtőben, de gondolom nem ez a kérdésed ).

Én időnként a konyharuha alá nézek, és látom, hogy emelkedik a tészta. Így is kell kb fél óra mire duplája lesz.Tudom soknak tűnik, de a jó tésztához idő kell :)

És minden legyen "szobameleg ", a liszt, az víz, az olaj stb is, amikor összeállítod a tésztát.

2016. dec. 14. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2016. dec. 14. 23:46

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!