Miért nem kel meg a pizza tészta?
Régebben csináltam pizzát, akkor is néhányszor előjött ez a probléma, volt amikor nagyon gyorsan megkelt, volt amikor nem akart megkelni...
Most így csináltam és nem kelt meg rendesen:
0,25 kg liszt
1,25 dkg élesztő
1 dl víz
0,5 ek cukor
0,5 ek só
0,5 dl olíva olaj
Mi lehet a gond?
Hát ez meglepő, mert ennyi liszthez ötödennyi élesztőnek is elégnek kéne lenni.
Az is csak félig lehet probléma, hogy nincs elég meleg, mert hidegben is szépen megkel a tészta, csak lassabban. (A hidegkelesztés egy hagyományos konyhai eljárás, nem csak a poén kedvéért találták ki a reklámban.)
Persze az sem mindegy, hogy milyen sorrendben kevered össze a hozzávalókat. Először a meleg vagy langyos vízben a cukorral együtt föloldod az élesztőt, kevés lisztet is. Ezt hagyod felfutni, ezután dolgozod el a többi liszttel, és csak a legvégén teszed hozzá az olajat. (Bár az olaszok nem tesznek bele a tésztába olivaolajat.)
Szerintem nem sok az élesztő , de ez nem lehet vitatéma, mindenki másképp csinálja :) De, lehet, hogy valóban nincs elég meleg hozzá, hogy "gyorsan" megkeljen a tészta.Gyújtsd be a sütőt, hagyd nyitva kissé az ajtaját, és felül tedd a gázra a tálat, amiben keleszted a tésztát.Az alulról felfelé áramló plusz hő gyorsítja a tészta kelését. (mindamellett elismerem, hogy van lassú, hideg kelesztés is, akár egy éjjelen át a hűtőben, de gondolom nem ez a kérdésed ).
Én időnként a konyharuha alá nézek, és látom, hogy emelkedik a tészta. Így is kell kb fél óra mire duplája lesz.Tudom soknak tűnik, de a jó tésztához idő kell :)
És minden legyen "szobameleg ", a liszt, az víz, az olaj stb is, amikor összeállítod a tésztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!