Abszolút kezdőként tudok magamnak marhagulyást készíteni házilag?
Igen .. Sosem csinálok, na, most akkor gulyásleves lesz a menü főzést. Nálunk akkor van gulyásleves, ha marad pörkölt… ( csirke ,marha , borjú pörkölt maradékából készül ) . Szerintem ha egyedül vagy rá az lenne a legjobb megoldás ha először egy nagyobb adag marha pörköltet főznél magadnak 3-4 kg húsból. Kis mennyiségben nem éri meg elkészíteni a gulyást és pörköltöt sem. Amit nem eszel meg pörköltként tedd nyugodtan a fagyasztóba adagonként . Bármikor elő veheted és készíthetsz belőle gulyást, tarhonyás ,rizses, vagy valamilyen rakott ételt.
Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek Csinálhatjuk többféle húsból is. ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül. Sertésből is készítheted. Ez zöldség mennyi 3kg húshoz van.
2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb)
2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
Só
Őrölt fekete bors
Őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 db kisebb tv paprika
1 db paradicsom
Kevés erős paprika vagy Erős Pista
Fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)
3 db sárgarépa
3 db petrezselyemgyökér
4 db burgonya
Elkészítés:
. A vöröshagymát apró kockákra vágom.
Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágom. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágom. (télen lecsó alapot teszek bele)
Egy lábosban zsírt olvasztunk, erre teszem a finomra vágott vöröshagymát. Párolom, majd hozzáadom a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórom a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverem, majd kevés vízzel felöntöm. Fűszerezzem: só, bors, őrölt (köménymag. ha nem szeretitek, kimaradhat) Hozzáadom a paradicsomot, és visszateszem a tűzre. Ezt a levet felforralom, majd beleteszem húst.
Hozzá adom a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítom. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.
. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát. Kevés só mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítom
. Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.
A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzöm bele a levesbe, ha rögtön l elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzőm meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.
Eddig azt hittem, hogy kizárólag az én főzési ismereteimet kritizálják mások, és csak az én személyemet érnek támadások.
Most, hogy eddig nem szólaltam meg, csak olvasgatok, látom, hogy itt valami förtelmes mocskos szájú emberek a hangadók, és rajtuk kívül más tök hülye a főzéshez...
Nem érdemes már ebben a kategóriában válaszolgatni a kérdésekre, ezek mindenkit kicsinálnak, aki egy kicsit másként süt-főz valamit, mint ők.
Én csak azt nem értem, hogy mikor jöttök rá végre: paprika nem keseredik meg, hanem kiadja a saját ízét (kivéve, ha leég). Ha rossz ízt ad hozzá, akkor rossz paprika volt.
Számtalan konyhában a világban pár percig magas hőfokon pirítják a fűszereket -igen, a paprikát is!-, mert úgy adja ki a saját, teljes, valódi ízét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!