Hogyan lehet tökéletes tojásrántottát, tükörtojást készíteni?
Mindig is sokat szívtam vele.
Először anyám mondta, hogy melegítsem jól fel az olajat.
Nagyon sokszor így csináltam, mindig csupa olaj lett minden (teflonos serpenyőt használtam). Utána rájöttem, hogyha lassan készítem el, nem lesz minden olajos, és nem is ragad le.
Azután ezzel eldicsekedtem anyámnak, és mondta, hogy milyen hülye vagyok, serpenyőben kell a tükörtojást, a rántottát pedig edényben kell készíteni, természetesen az olaj hőmérséklete legyen gyulladáspont körüli.
Ezt is kipróbáltam, edényben csináltam rántottát. Azt értem el a forró olajjal, hogy amikor beleöntöttem a tojást, minden csupa olaj lett, sikálhattam le az egész főzőlapot, és a kezemet is jól megégette a forró olaj.
Ezek után már beigazolódott a gyanúm, anyám a sütés-főzésben is inkompetens, nem mintha én nem lennék az. Tőletek várnék tanácsokat.
Hát kábé ahány ház annyi szokás, de neten magasra értékelt receptekkel, valamilyen receptes oldalon, nem nyúlhatsz nagyon mellé.
Én nem olajon, hanem vajon csinálom, pontosabban Rámával. És csak egy nagyon kicsi kell az aljára, ne álljon, tocsogjon benne a rántotta.
Van aki előtte összeveri, van aki csak a serpenyőben, stb, ez rajtad múlik.
Én kerámia serpenyőben csinálom a a rántottát és a tükörtojást is. Ezen is sok múlik, a serpenyőn, hogy odaragad e vagy sem.
Persze nem vagyok egy konyhatündér, de ezt nem szoktam elrontani. :D
A "minden csupa olaj lett" azt jelenti, hogy a forró olaj szanaszét spriccelt, amikor beleöntötted a tojást?
Erre van pár megoldás. 1. Nem hevíted túl az olajat. 2. Nem teszel túl sok olajat a serpenyőbe, épp hogy csak kikened vele. 3. Egy hirtelen mozdulattal beleborítod az összes felvert tojást az olajba, ami rögtön lehűti, és nem fog (annyira) spriccelni. 4. Az előbbi három variációja. 5. Beletörődsz, hogy spriccel az olaj, és a sütés befejeztével letakarítod a tűzhelyet.
Teflon serpenyőbe én nem is teszek alá zsiradékot. Mármint, csak a rántottáról tudok nyilatkozni, a tükörtojást nem szeretem. Szóval nálam a rántotta:
- beleütöm a tojásokat a serpenyőbe, összekavarom, mialatt a tűzhely felmelegíti a serpenyőt
- fűszerezem (én eleinte simán csak sóztam, de egy ideje vegetát, borsot és paprikát teszek bele inkább)
- és kavargatva sütöm, amíg megfelelő állagú nem lesz (ez is ízlés kérdése, én pl. szárazra sütve szeretem, a család többi tagja meg kicsit folyósan).
Nem nagy kunszt. :)
"a rántottát pedig edényben kell készíteni, természetesen az olaj hőmérséklete legyen gyulladáspont körüli. " anyád szerintem véletlenül a lángos receptjét mondta mert így életemben nem láttam embert rántottát sütni.
A gyulladásközeli olajban meg kb a közepe szenesre ég amíg belül még nyers.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!