Abszolút kezdőként tudok magamnak marhagulyást készíteni házilag?
Tudsz, csak marhalábszárat vegyél hozzá, abból a legjobb.
Zsíron hagymát dinsztelsz, teszel rá pirospaprikát, majd a kockára vágott húst. Állandó keverés mellett addig pirítod, amíg a hús kifehéredik. Akkor felöntöd vízzel, teszel bele sót, borsot, kevés gyömbért és lassú tűzön főzöd, amíg a hús már majdnem puha. Akkor beleteszed a krumplit, sárgarépát, zöldséget. Ha ezek is puhák csipetkét főzöl bele. Ha szereted, tehetsz bele házitejfölt, vagy ha az nincs, főzőtejszínt.
Egy kedves ismerös receptje, ami mindig sikerül:
2 fej hagymát felkockázok, megpirítok olajon. Miközben pirul teszek bele 2 evőkanál vízet és azzal pirítom-párolom amíg el nem fő a víz.
Lehúzom a lapról teszek bele sót (kb. 2 evőkanállal) és pirospaprikát (abból is kb 2 kanálnyit) összekeverem. Beleteszem a felkockázott húst (min. 60 dkg. általában lapockából vagy combból szoktam) visszateszem a lapra picit pirítom így, de vigyázok, mert a paprika könyen megég.
Felöntöm vízzel. Én ilyenkor már annyi vízet teszek bele amennyi levest szeretnék.Teszek bele köménymagot egy kiskanállal egy kiskanál borsot és 2-3 babérlevelet.
Mikor a hús félpuha beleteszek egy fél zellert, sárgarépát hasábra vágva (kb. 3-4 répát), fehérrépát hasábra (abból is olyan 3-at) főzöm tovább. Én ilynekor már szoktam kóstolgatni, ha kell még sózom, borsozom, paprikázom.
Mikor már majdnem puha a hús beleteszem a kockára vágott krumplit.
Mikor már a krumpli is megpuhult lehet bele tenni csipetkét.
Hát úgy, hogy sosem főztél biztos nem gulyáslevessel kezdeném, mert esélyes, hogy csalódás lesz a vége.
Csinálj előbb egyszerűbb dolgokat, hogy megtanuld az alap technikákat és magabiztosabb legyél a konyhában.
Kezdj neki bátran, ha tökölsz, sosem fogsz megtanulni főzni.
Nem kell túlbonyolítani. Marhahúsból csinálsz pörköltet aztán felöntöd némi vizzel és teszel bele zöldséget és krumplit és addig főzöd, amíg a zöldség megpuhul.
Ne sózd el és ne tegyél bele nagyon sok vizet. Nem lehet elrontani.
52 %-os: a gulyás nem bonyolult étel, elrontani csak akkor tudja a kérdezö, ha agyonsózza, beleborít egy vödör csípös paprikát vagy leégeti.
Elsöre lehet, hogy nem tökéletesre sikerül, de rossz nem lesz.
Meg arra is kiváncsi lennék, szerinted mit kellene elötte gyaskorlásként fözni, mert a gulyás az egyik legkönnyebben elkészíthetö ételek egyike.
Persze!
Csinálsz egy pörköltalapot, felöntöd vízzel, beleteszed a hozzávalókat, lezárod a kukta fedelét, és a megadott idő után kinyitod.
De kérj meg valakit, hogy felügyelje ezt, mert megégetheted Magad a kuktával! Tudni kell a végén hogyan kinyitni, ez a legkockázatosabb rész az egész folyamatban, a többivel nem lesz baj.
Esetleg ne pirospaprikaporral csináld, mert az megéghet és akkor megkeseredik az étel, hanem paprikaőrleménnyel, vagy tubusos krémekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!