Durumlisztből lehet tésztalapot sütni?
Igen, szoktak, pl. olyan országokban, ahol csak durumbúza terem, csak ebből készítik a süteményeket. Én is használom.
De nem fog menni, amit akarsz. Ha kihagyod valamelyik összetevőt és nem helyettesíted azonos tulajdonságokkal bíró összetevővel, nem fog összeállni a sütemény és ehetetlen lesz. A sütés pontosságot igényel.
Keress rá "Nóri mindenmentes konyhája" című oldalra, számtalan tojásmentes receptet találsz. A tejmentesség könnyű, azonos mennyiségű zabtejjel kiváltod és kész.
Nagyon sokáig nem tudtam sütni, ma már ezt-azt megy, de olyat sosem tapasztaltam, hogy ne lehetne kicserélni alapanyagokat totálisan másra... Sokszor lehet, persze más lesz és ki kell tapasztalni, hacsak nem mások bevált receptjeit vesszük át.
Vegán blogokon tuti rengeteg ilyesmit lehet találni. Én magam is sütöttem már tojás nélkül (s még csak tojáspótlék se volt benne, amit a vegánok szoktak alkalmazni: darált lenmag forró vízzel, chia-mag, banán), teljesen ehető dolgok keletkezhetnek így. De én kvázi tojáson élek, szóval a tapasztalataim igen korlátozottak.
A durumliszt nem tudom, milyen, a hajdinaliszt szokta remekül összeállítani a tésztákat tojás nélkül (az egyetlen vegán "palacsintám", ami egyben és rugalmasan maradt, szintén hajdinalisztes), a rizsnek is vannak efféle tulajdonságai, bár abból mochi (japán rizssüti) lesz, nem rendes tésztaalap. A durumliszthez szerintem kell valami vegán tojáspótló...
A maglisztek is összeállnak, úgy tűnik, de ezzel még csak ma kezdtem el játszadozni tojás nélkül. De hogy lehet vegán sütialapot készíteni, méghozzá elég sokféle módon, az bizonyos. Utánanéznék a krémes sütiknek vegán blogokon :)
A franciák készítenek tojás nélkül krémes lepényekhez alapot,de nem durum lisztből. Ahogy már előttem is írták ez inkább gyúrt tésztához jó.
Van egy jól bevállt receptem, amit lepényekhez használok,ez ugyan vajjal készül,de helyettesítheted növényi zsírral vagy margarinnal.
A recept:
175 gr liszt
Fél kávéskanál só
120 gr hideg vaj
3-8 evőkanál jeges víz,
Általában késes aprítóban készítem ,hogy ne olvadjon meg a vaj. Az átszitált liszthez teszem a sót ,a vajat ,elmorzsolom és annyi vizet teszek hozzá ,hogy jól nyujtható tészta legyen. Hűtőben 20-30 percig pihentetem.
Vakon félig megsütöm, beleteszem a krémet és készre sütöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!