Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hasznos konyhai praktikak?

Hasznos konyhai praktikak?

Figyelt kérdés
Pl elozo napi maradek felhasznalasa egy masik etelhez, vagy gazdasagos fozes, stb, minden valasznak orulok!
2016. máj. 23. 18:16
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nálam ami rendszeresen megmarad, az a főtt rizs, mert azt elég nehéz kiszámolni, mivel legalább kétszeresére dagad.

Ilyenkor szoktam másnap sült török rizst készíteni:

A megmaradt főtt rizst egy lábasba öntöm, felteszem a tűzre, és öntök rá annyi tejet, hogy ellepje, és addig főzöm, míg tovább dagadnak a rizsszemek, és kicsit kásás lesz. Ekkor ütök bele egy szem tojást, amit előtte felverek. Hagyni kell kicsit hűlni, mert különben a tojás szinte megfő benne hirtelen és nem lehet szépen elvegyíteni. Fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítem, illetve még kristálycukorral édesítem, majd elterítem egy tepsiben, és megsütöm. Ekkor szelhető lesz, és baracklekvárral kenem meg a tetejét fogyasztáskor.

De a maradék rizst úgy is el lehet készíteni, mint a tojásos nokedlit, ergo vissza melegíted egy lábosban, és ütsz rá pár szem tojást, és ugyanúgy salátával fogyasztod.

Pörköltből sem lehet keveset főzni. A megmaradt pörköltből (leginkább sertés vagy csirke) ledarálod, és palacsintába töltöd. Ha fokozni akard, a hússal töltött palacsintát ki is ránthatod.

Nem tud kárba veszni a krumplipüré maradék sem, ha már elfogyott mellőle a sült hús. Keverd be tojással és annyi liszttel amennyit felvesz, és süss belőle pogácsát. Nagyon jó leves mellé.

És ha már a levesnél tartunk: A húsleves, amiből szintén nehéz keveset főzni. A húsleves lé nagy kincs, én krémleveseknek mindig azt használok alapléül. Ezért mindig fagyasztok is le belőle kisebb éthordókban.

2016. máj. 23. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
koszi, ez hasznos volt, ment a zold kez :)
2016. máj. 23. 18:55
 3/3 anonim ***** válasza:
66%

Úgy tanultam, hogy igazán jó ízű pörköltet minimum 2,5-3,0 kg húsból lehet főzni, így főzés után 3 részre osztom:

- első harmadot akkor frissen nokedlivel

- a további adagokat (addig fagyóban!!): pirított tarhonyának, rizses-húsnak, húsos káposztának, hasonló ételeknek lehet percek alatt elkészíteni.


Ha pl. egy maréknyi pörkölt + köret marad, akkor tepsit olajjal/zsírral + tejföllel kikenek, bele a köret (nokedli, főtt rizs, főtt tészta = ami van!), majd arra a pörkölt maradék, és a legtetejére valami savanyút (hordós aprókáposztát, uborka-saláta lé nélkül stbl) és a tetejét is megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal és bedugom a sütőbe!!


De a picike pörkölt maradékból (sertés, marha) tökéletes gulyáslevest is lehet készíteni. Felhígítod, zöldséget, egy-két szem krumplit, petrezselymet bele, majd amikor már majdnem készre főtt, akkor bele a tésztát!! Utána már csak egy kis túrós-csusza, vagy túrós palacsinta kell! :))


Nokedliből mindig annyit kavarok, hogy a következő nap a maradékot ismét felmelegítem (=lobogó sós vízben! egy perc alatt átmelegszik), és leszűrés után kevés olajon átforgatva pár tojást ráütve = percek alatt kész az egytál étel!


Krumpli-püré maradékból: vagy az előttem szóló által írt krumplis pogácsa, vagy ugyanaz a begyúrt tészta mákos núdlinak is tökéletes. De kifőzött tésztára teszem, és kész a krumplis-tészta!

2016. máj. 24. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!