Milyen jó fűszerek vannak amik szerintetek kiválóak?
Pörköltbe nem kell más, mint só, bors és pirospaprika, esetleg beforralt asztali bor. Az ételízesítő valóban borzalmas, kerülöm, mint a pestist.
Sült húshoz sokféle zöldfűszer is jöhet, fokhagyma, mustár stb.
A pörköltbe nem is kell semmi más :) Viszont van egy rossz hírem. Ha hozzászoktál az ételízesítőhöz, akkor arról "le kell szokni". Biztos ismered sóval ezt a hatást, hogy ha túlsózol mindent, akkor hamar hozzászoksz és azt érzed normális mennyiségnek, de viszonylag rövid idő alatt le lehet szokni a sóról és akkor a kevesebb sónak is ugyan olyan jó íze lesz.
Én nagyon szeretem a curry-t és azt nem is nehéz csinálni, szóval tartsunk azzal általános tanfolyamot :)
Ez itt a nostaly, tele van remek receptekkel és ötletekkel:
Amikor elolvassa az ember, akkor azonnal kiborul, hogy jóég ezt ő meg nem csinálja. Nyugi, én sem csinálom meg, franc tart otthon görögszénát (egyáltalán mi az?). A titok, hogy ez nem szentírás, hanem ötlet. Ahogy olvasgatsz, meg nézegeted ezeket, kialakul benned, hogy de jó is lenne, ha lenne otthon kakukkfű, mert az milyen sok receptben volt már, biztos tényleg finom hússal.
Ha kicsit elszántabb az ember, akkor talál emberi léptékű dolgokat: pl curry készíthető ilyen egyszerűen is (ezt amúgy ajánlom, mert finom):
1-2 szenvedős, de tanulságos hónap után pedig neked is lesz elég gyakorlatod, hogy már magadtól fűszerezz, esetleg találj egy-két különlegesebb fűszert, ami neked nagyon bejön :)
Én amúgy a következőket tartom mindig otthon:
Bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, magyar paprika (édes és erős), chili (más íze van nagyon, a magyar erős paprikát nem raknám pl currybe, a chili pedig elrontja a magyar kajákat), bors, curry, szója szósz, babér levél, kömény, koriander.
Ha a hús finom, akkor sóval is az, OK, a pörköltbe kell más is, de azokat felsoroltad.
Ha a húsnak nincs íze, fűszerekkel is csak fűszerízű lesz, nem olyan, amilyennek egy húsnak lennie kell.
Nekem sosincs ilyen gondom, pedig az én pörköltjeim zöldségből készülnek :D Amik ugye, finomak, bár egészen máshogy, mint egy jóféle hús. De olyat nehéz szerezni, a háziaknak sem szokott különösebb íze lenni, pedig az igazán jó hús az fenomenális...
Szívesen segítenék neked, de csak úgy fűszert nem tudok ajánlani, ahhoz tudnom kéne, hogy mit akarsz főzni. Pörkölthöz tényleg csak paprika kell, gulyásba teszek bőven köménymagot és egy-két babérlevelet, gombás ételhez kakukkfüvet és borsikát, májhoz majorannát, kínaihoz gyömbért, csillagánizst szójaszószt, indiaihoz fekete mustármagot, kardamomot, római köményt, kurkumát, currykeveréket, és még görögszénát is :)
Aminek egy háztartásban feltétlen lennie kell: pirospaprika (jó, ha kétféle, édes és csípős), bors, köménymag, majoranna, babérlevél, és nem tudom, hogy a fokhagyma vajon a fűszerek közé sorolandó-e, de annak is kell lennie otthon.
Ha ezek használata jól megy, akkor lehet bővíteni a választékot néhány zöldfűszerrel, rozmaring, oreganó, kakukkfű, borsika, olaszos ételekhez nagyon jók, meg jöhetnek a ritkábban használt fűszerek, boróka, szerecsendió, gyömbér, kurkuma, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!