Fűszerek tárolására mi a legpraktikusabb módszer? Hogy könnyen átláthatóak legyenek, de ne is porosodjanak a fűszeres dobozok?
Nálam a tasakos füszerek 1dl ,1,5dl csatos kis üvegekben vannak : Ahoz ,hogy meg tudjam különbözteteni és ne kavarodjak bele : Az üveg aljára kis árcimkét ragasztottam amire ráirtam ,hogy mi van benne. Ilyen ár cimkét már bárhol kapsz kis tekrcsekben 1 kis tekercsen kb 400db kis cimke van : Ha kifogy és mást szeretnél bele tenni akkor csak leveszed az aljárol. Az üvegeket bármelyik háztartási boltban kapsz : Én az enyémeket az Ázsia Centerben vettem 200-300ft volt darabja.
Nekem ilyen van. [link]
Pont ilyenem van, csak 10 db-os. Biztos-ami-biztos, azért felcimkéztem, és nem kívül hagytam, hogy porosodjon, hanem bent a konyhaszekrényben van helye. Csak benyúlok, kiválasztom, és vissza.
Ha jól emlékszem 100-asban vettem.
Nekem két polc van erre.
A felsőn van két doboz, egy nagyobb és egy kisebb. A kisebben tárolom a még bontatlan csomag fűszereket (kis csomagok, nem nagy fél kg-kg-osak), a nagyobban pedig a bontottakat, eredeti tasakban, csipeszelve. Ha kell valami, csak kiveszem a dobozt, és fél perc alatt átlapozgatom őket (van vagy 50 féle, mindenféle pácok, chilli, egyéb fűszerek, keverékek). A két doboz mögött vannak a nagy csomagos, fél és egy kg-os kiszerelésű fűszerek, ezeket az alsó polcon műanyag tárolóban tartom, ha kifogy, feltöltöm.
Az alsó polc ilyenekkel van tele, régi műanyag meg újabb üveg tárolók, ott van a főzéshez használt durva só, erős és sima paprika, borsörló, szerecsendió, babérlevél, ételízesítő, stb. Ezen kívül van egy 12 db-os fűszertartóm, az eredeti már rég kifogyott, de feltöltöm, ami olyan (főleg az őrölt bors és a zöldfűszerek használatosak, a többibe már mást teszek)
Pont ilyen:
Ez a szekrény mellett áll a pulton, és ha valami kifogyott, kimosom, és utána töltöm újra. Nem porosodik, annál hamarabb elfogy.
Hogy mi a legpraktikusabb, az jó kérdés. Ez sok dologtól függ: mennyiféle fűszert használsz, milyen sűrűn, mekkora és milyen a konyhád, van-e hely a polcokon ennek...
A polcon van egy bizonyos rend: megvan a sónak és a paprikának, meg a borsnak a helye, ezeket sűrűn használom. Ezek vannak mindig elöl. Hátul meg ahogy jön, de fél percnél tovább semmit sem kell keresni. A bontott tasakos fűszerek, pácok, egyebek pedig egy 4-5 cm magas falú dobozban, csak kiveszem, és átlapozgatom őket.
Mindkét megoldás jó, csak ha porosodik, le kell takarítani, a szekrényben pedig egy neked megfelelő rendet tartani, és így nem lesz káosz.
Ja és ha már szóba került:
A sütéshez használatos dolgokat egy külön fiókban tartom, két dobozkában: az egyikben a sütőpor, a másikban a vaníliás cukor. Mögöttük meg a pudingok, öntetek, zselatin, habfixáló, aromák, színezékek. Gyakran és sokfélét sütök, főzök, így nagyobb mennyiség van mindenből, legtöbbször eredeti csomagolásban. Spejz a pincében, ott van olyasmi hogy rizs, liszt, cukor, só, olaj, kakaó, gríz, zsemlemorzsa, stb, és ha fogyóban, akkor csak 1-1 zacskó kerül a konyhába, egy külön szekrénybe.
Nekem ez a rendszer tökéletesen működik, kevés szabállyal, de azokat mindig betartom, így sosincs káosz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!