Mi a különbség a romlott tej és az aludtej között? Ez utóbbi készítését mi különböztrti meg attól, hoyg a tej megromlik, ha állni hagyjuk?
Romlott tej (már ha "igazi" a tej) egyenlő az aludttejjel.
Savanykás íze van, és csak kezdetben aludttej. Az állaga sűrű. Aztán pár napon belül a tejzsír feljön a tetejére, az a tejföl, alul pedig a joghurt lesz.
A tejet (a legjobb a házi tejjel, és felforralva is működik) langyos helyre érdemes tenni, és várni.
Fel lehet gyorsítani a folyamatot, ha keversz bele egy natúr joghurtot, kefírt, éppen mit akarsz készíteni.
A kefír pedig hozzáadott kefírgombától lesz.
Az aludttej kellemes savanykás ízű, jellegzetes illatú, míg a romlott tej rossz szagú, keserű, esetleg penészfoltok vannak a tetején.
A fő különbség, hogy az aludttej természetes úton keletkezik, a tejben lévő tejsavbacilusok hatására, míg a joghurtot, kefirt sterilizálás után oltják.
A joghurtot baktériumtörzsekkel, a kefirt a tejsavbaktériumon kívül élesztőgombával is.
A tejföl alatti cucc a lefölözött aludttej?
A joghurt a bacillus bulgaricustól lesz joghurt.
Akkor eddig ízesített aludttejet ettünk joghurtként. (mindig összeturmixoljuk idénygyümölccsel)
Mindegy minek hívjuk, ISTENI! :) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!