Mi a különbség a sodrófa, a nyújtófa és a sikáló között?
Nem mind szinonima, úgy sejtem, más kialakításúak lehetnek.
A szótár nem említ különbséget, a sikáló szavunkat viszont lehet, hogy csak egyes tájegységeken használják.
Magyar értelmező kéziszótár:
nyújtófa fn 1. Sodrófa. 2. Ipar A bőr- és szűcsiparban: a bőr simítására, nyújtására
sodrófa fn Tészta nyújtására való henger alakú fa konyhaeszköz; nyújtófa.
Magyar szinonimaszótár:
sodrófa : nyújtófa
nyújtófa : → sodrófa
Igen, a
- sodrófa, nyújtófa ugyanazt jelenti, a gyúrt tészták kinyújtásához használják
- sikáló = gyökérkefe, súroló kefe, egész biztosan ismered
Mifelénk a nyújtófa a rövid, két fogantyús vastagabb eszköz a tészta kinyújtásához.
A sodrófa a kinyújtott tészta vékonyra való sodrásához való, ami természetesen hosszú is, hiszen a kisebb köralakra nyújtott tészta, a sodrófán vékony, majd fél asztalnyi tésztává alakul.
Ezen kézzel mindig a két vége felé sodorjuk a tésztát, a kellő vékonyságig, közben folyamatosan lisztezve.
Főleg a szárítani való tésztáknál használjuk, aminek nagyon vékonynak kell lennie.
Egy pizzatésztához, vagy egy pitéhez elég a nyújtófa is, hogy tepsi nagyságú legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!