Sosem tudom mit főzzek, ti honnan szedtek ötleteket?
A kérdés, hogy egyedül élsz-e vagy pároddal, gyerkőccel...
Nincs más megoldás, mint összeírni egy listát, amit szívesen esztek, esetleg kedvencek. Ezekből nyílván van ami könnyen elkészíthető és vannak időigényesebb dolgok (pl.hétvégére). Gondolni kell arra is, hogy vannak maradékok amit nem biztos hogy három nap múlva is kíván az ember, ilyenkor én felhasználom a következő ételhez (pl. a raguból levesbe gombóc vagy alap + zöldség).
Készíts csak két személyre a receptekből. A legegyszerűbb, ha rendelsz ebédet, vagy ha főzni szeretnél mindenképp - böngéssz át egy futárcég kínálatát (kb.60 féle étel hetente), biztosan találsz olyat amit szívesen megennétek és könnyű elkészíteni, írd össze előre egy hétre.
Amíg otthon laktál, miket ettetek?
Írd le, hogy mik a kedvenceid, amit szívesen ennél, meg is tudod csinálni, vagy ha nem, akkor szívesen megtanulnád.
Vagy kérdezgess ismerősöket, hogy ők mit fognak főzni.
Nálunk raguleves volt és túrógombóc :)
Jó kérdés, én szeretek főzni, de amióta párszor életmódot váltottunk, néha nem jut eszembe, milyen ételek vannak... Nem gond, benézek a hűtőbe és sütök valami zöldséget vagy ott van a palacsinta, amit akárhányszor meg tudok enni :D
Azért a paprikás krumpliig is el szoktam jutni.
A zöldségek terén van változatosság, mind elkészítés, mind zöldségfajta terén, mi pedig nem unjuk meg könnyen a dolgokat :)
Semmi gond nincs a minden héten (kb.) ugyanazzal (más zöldség, más szósz, más fűszer, más desszert az sokat jelent), testépítők olykor napi 6x ugyanazt eszik, évekig, na az a sivár...
Mióta egyedül élek, nekem is gond, mert vagy annyira macerás, hogy nem éri meg egy (két) tányérral csinálni, vagy épp valami nincs itthon, és lusta vagyok boltba menni (nincs a közelben).
Tegnap és ma sztrapacskát ettem, előtte rakott krumplit, a múlt héten csináltam egy nagy kotla lecsót, na, azt négy napig ettem, főztem töltött karalábét, csirke húslevest, csirkemájat sütöttem krumplipürével, nyáron sokszor ettem valami sültet vegyes salátával, volt dzsuvecs (szerb tepsis zöldség, de arra vendéget hívtam, mert nem lehet kis adagot készíteni), meg csináltam kétféle tésztára való mártást, jó sokat, azt például adagonként lefagyasztottam, előveszek egy adagot, kiolvasztom, főzök egy marék spagettit, sajtot reszelek rá, és kész az ebéd.
Az is jó kiindulási pont a te esetedben, hogy vissza-gondolsz arra, hogy milyen friss zöldség-gyümölcs-félét láttál az üzletekben, azokból milyen kajákat ettetek, amikor még otthon laktál. Ezekből írj egy listát magadnak.
Ugyanígy írd össze, hogy a különböző húsfélékből (baromfi, sertés, stb.) miket főztetek, ezeket is szedd listába.
És még lehet egy harmadik listád a sült-főtt tésztákból, rizsből, krumpliból stb. készült ételekből.
Ha ezzel készen vagy, már kismillió ötlet, lehetőség van összeállítva, de ezt még tovább bővítheted, ha mindezekből egy olyan listát, hogy levesek, sültek, főzelékek, stb. stb.
Egy idő után már egyik jön a másik után a fejedben is.
Pl.
- főzöl pörköltet, annak egyik részét megeszed frissen nokedlivel. A nokedliből kavarsz annyit, hogy másnapra is legyen belőle egy tányérnyi tojásos nokedli.
A pörkölt másik részét összefőzöd pirított tarhonyával, vagy éppen hordós apró káposztával..., de meglehet, hogy a pörköltből csak minimális marad, akkor abból még felhígítva, feldúsítva nagyon finom gulyás-leves lesz!!!
- vagy sült mellé úgy készíted a tört-krumplit köretként, hogy a maradék elég legyen másnap krumplis-tésztához
De olvasgass receptes oldalakat, rengeteg recept, akár azokból is írhatsz, össze állíthatsz egy saját listát.
Nekem ma könnyű volt, mert nagyon későn keltem és félórám volt ebédet főzni... Tócsnin kívül más nem nagyon jutott eszembe (lehetett volna még palacsinta, de a párom ma sütit vitt munkába, sós palacsintához pedig nem volt alapanyag).
A kényszerhelyzetek leszűkítik a lehetőségeket :D Nem kell gondolkodnom, mit főzzek, ha alig van valami itthon vagy ha egy zöldség már nem bírja tovább a tárolást...
Irigylem azokat, akik több napra tudnak főzni, nekem ahhoz egy 5 literes lábos szinte sosem elég. Ketten vagyunk s én nem is mindig eszem sokat az ételből. A serpenyőbe még kevesebb fér. A tócsni pici volt, mindössze fél kiló krumpliból (többre nem is lett volna elég az idő), az csak a páromnak volt elég ebédre, sok rizzsel és még extra édességgel (én simán jóllakok tojással, tökéletes ebédem és vacsorám, nem kell sajnálni :) amúgy ritkán főzök csak neki). Ha duplaennyi lenne, akkor vacsorára fogyasztaná el, ha háromszor ennyi, akkor a segítségemmel fogyna el aznap... Hüvelyesekből képes maradni, főleg, hogy én azt nem eszem.
Annyira jó, ha sok adag van és másnap nem kell főzni, pontosabban a maradék leves után sütök palacsintát vagy brownie-t...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!