Nincs pároló edényem, de párolt zöldségeket szeretnék enni, ötleteket szeretnék kérni. Hogyan készítsem el?
Nagyanyámnak sem volt, nekem sincs. És nem is lesz.Mégis eszünk párolt zöldséget.
1.Egy serpenyőben olajat melegítünk, rádobjuk a zöldségeket, pár percig így sütjük, majd 1-2 dl vizet öntünk alá.
2.Sózzuk, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
Amit #2 mond, bár valószínűleg kevesebb vízzel (fél-egy dl indításkor, aztán majd úgyis kiderül).
Amúgy lábosban is kiválóan lehet párolni, mindegy csak legyen hozzá fedő.
Dinsztelés az aminél egyáltalán nincs víz.
Párolt zöldborsót lábasban szoktam készíteni, minimális olajat teszek alá, lassú tűzön, megsózva, lefedve, gyakorlatilag a saját levében (elsősorban fagyasztottból lehet így.) Ha nem enged elég levet (a friss pl.), akkor minimális vizet teszek alá, gyakran nézem, kevergetem, ha kell, utántöltöm a vizet. Ez nem főzés, mert gyakorlatilag a gőzben puhul, nem lepi el a víz, épp csak 2-3 mm magasan áll az edény alján.
Rizibizihez mindig így párolom egy kis petrezselyemzölddel, sokkal finomabb, mint a főtt borsó.
Dinszteléshez nem használunk vizet.
Legalábbis mifelénk Vasban, ahonnan a szó származik.
Dinsztelésnél a víz amit a zöldség ereszt azonnal elpárolog fedő híján.
Azért szokás a párolás elején némi vizet rakni a zöldség alá, hogy amíga saját levét meg nem engedi, addig se égjen oda. Tehát ideális esetben tényleg nem öntenénk alá vizet, nade ki alapoz az ideális esetre?
És ez nem Vasban, hanem mindenhol így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!