Hogy oldjátok meg, ha elvesztitek a munkahelyeteket és nagyon spórolnotok kell?
Mindenféle konyhai praktikára kíváncsi vagyok, de jöhet más spórolós ötlet is.
Én eddig arra gondoltam, hogy spórolós kajákat fogok enni, de a férjemnek, mivel fizikai munkát végez a rendes kajákat fogom főzni. Rajta nem spórolhatok, hisz ő a kenyérkereső. Van 1 gyerek is.
Elöször is az butaság, hogy csak drága kaja (és föként csak hús) lehet "rendes kaja" egy férfinek!
Sok helyen - meg régebben Magyarországon is - hús csak vasárnap került asztalra, ennek "ellenére" sokkal nehezebb fizikai munkát végeztek az emberek hús nélkül, olcsó ételekkel.
Szóval nyugodtan fözhetsz neki is olcsóbb ételeket, attól még tud dolgozni!
Soakt tudsz spórolni, ha megtervezel egy heti étrendet és csak azt veszed meg - hetente egyszer -, ami azokhoz kell. A nassolgatást el kell hagyni, ugyanis az rengeteg kiadás haszon nélkül.
Húst egyszerre nagyobb darabot érdemes venni, mert akkor kevesebb a hulladék. Ga veszel egy nagy darab tarját, akkor otthon kicsontozva a csontból lehet levest fözni, a húst felszeleteve a leesö apró darabokból egy fogást egész biztos el lehet készíteni (tokány, pörkölt fözelékhez).
Sokkal gazdaságosabb, ha nem egybe sütöd a húsokat, hanem vagy szerelekben (akkor kisebb szeleteket vágni), vagy apróbb darabokban - így ugyanis sokkal többnek látszik, és különféle szószokkal, körítésekkel más-más jellege lesz ugyanannak a húsfélének.
Ami sokat számít, hogy SEMMI ételt nem dobj ki, a maradékokból igen sok mindent lehet készíteni, ami finom és nem veszi észre még a legfinnyásabb ember sem, hogy nem friss alapanyagokból van.
Ne fogyasszatok üdítöket, sokkal jobb, ha veszel többféle teafiltert és abból készítesz italokat a családnak. (Alkoholos italokat (sört is) természetesen ki kell hagyni, mert drága és nem is tesz jót)
Tény és való, hogy főzelékekkel nem lehet jóllakni. Tésztafélék a legolcsóbbak, nasinak meg otthon készített sütemények is kiválóak, enegriatartalmuk is van, finomak, laktatóak.
Házilag készített tészták, nokedli olcsó és laktató. Metélttésztákat is lehet csinálni házilag, akár egyszerre többet is, mert azt is ki lehet szárítani, ugyanúgy kifőzni, mint a boltit. Laktató és finom is, nekem jobban bejön, mint a bolti.
itt találsz néhány ötletet:
Azonban ha konkrét spórolós elképzelést szeretnél (pl. mit kezdjek két evőkanál maradék rizzsel), akkor tedd fel azt kérdésnek, vagy regisztrálj a fenti linken, de szívesen segítek priviben is, ha tudok.
Erre valo a tartalek, abbol kell kihuzni amig nem talalsz uj munkat.
Amugy a lenyeg semmit nem kidobni, es mindenbol nezni mi a legolcsobb/akcios stb. Bevasarolni szigoruan listaval, nehogy megvegyel valami vackot ami nem is kell.
A párom is fizikai munkát végez és rengeteg olcsó rizst eszik... Ott a krumpli és a hüvelyesek is...
A hasam mindig fontos, többéves munkanélküliség után is (sok hónapig egyikünk sem keresett, most legalább van egy minimálbér kettőnkre... határozottan nem elég), természetesen igyekszem olcsón megoldani a dolgot (most már eritritet sem eszem... a páromnak azért még kell a xilit, de ő is igyekszik mazsolával pótolni... hja, van egyfajta étrendünk, normál cukrot, étolajat, glutént, laktózt nem eszünk)... Vannak lehetőségek :)
A már említett rizs, olcsó idényzöldségek, hüvelyesek, sok zsír (mi kókuszzsírt használunk s nagyon kevés vajat, mert az drága, viszont finom. ki találta ki, hogy a szegény ember vajas kenyeret eszik?), tojás (házit veszünk, drágább, de nagyságrendekkel jobb)...
Ha gyakran ennénk húst, akkor a lazacnyesedékre koncentrálnék (a név elég humoros a 30 dekás szép,szinte csupa hús szeletekre, de nekem mindegy), 360/kg és finom. Illetve vennék pl.tarját és a reggeli rántottába tennék pár dekát, remekül feldobja.
Az egészséget semmiképp nem áldoznám be, ahogy az élvezetet sem.
S ha én lennéka férjed, kérdező, nem tűrném el, hogy Te főzz, de ne egyél rendesen, csak mert épp nincs munkahelyed. Jóban-rosszban, tudod. Oké, értem, hogy neki igen fontos a megfelelő étkezés, de Neked is...
"Tény és való, hogy főzelékekkel nem lehet jóllakni."
Ez érdekes, gyerekkoromban ezen nöttünk fel és nem voltunk éhesek. A fözelékhez a legtöbbször volt kenyér - más feltét nem, és nemcsak hogy nem éheztünk, hanem emellett fizikai munkát is végeztek a szüleim.
Aki "nem tud" fözelékkel (meg egyéb olcsó, húsmentes ételekkel) jóllakni, az símán válogatós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!