Hogyan készül az igazi jó galuska?
Egyszer ettem étteremben bakonyi sertésszeletet galuskával.
Már sokféleképpen próbáltam elkészíteni de nem lett olyan igazán jó.
A tojásokat összehabarom egy kis sóval, és annyi lisztet teszek bele, hogy kikeverés után lágy állagú legyen.
Fontos, hogy addig keverjem a liszttel, amig szép fényes nem lesz a galuska tésztája.
Forrásban lévő, sós vizbe szaggatom, és csak egy kis ideig főzöm. Nem kell szétfőzni, mert vizizű lesz.
Én újra forrás után éppen csak fél percig főzöm.
Szűrés után sós zsirral lesuhintom.
Tudom, hogy igy nem egy "ápdét" de ha jót akar enni az ember, akkor ne szivbajoskodjunk!
Pörköltekhez is isteni...
Víz helyett tehetsz bele kefírt.
Rövid főzés után, elég, ha habosan elindult felfelé, mintha ki akarna futni, gyorsan kiszeded.
Nekem nem elég az öblítés, hideg vizes tálba teszem, és ismét szűröm.
Zsírt, vagy olajat teszek rá
Szerintem sem szabad a jó galuskát nagyon kikeverni.
Éppen csak addig, amíg a tészta egyneművé össze áll.
Nagyon fontos az állaga. Sajnos a mai nokedli szaggatókkal elég nehéz igazi finom, kemény galuskát készíteni. Mert ha jó keményre készítem a tésztát, akkor nem folyik át a szaggatón. Ha több vízzel készítem kicsit hígabbra, akkor könnyű kiszaggatni, de nem olyan finom az állaga.
Tehát én őgy szeretem, ha jó sok tojással készítem (fél kg liszthez 5-6 tojás) kevés vízzel és természetesen sót adok még hozzá. A kis galuskákat pedig teás kanállal szaggatom a forrásba lévő sós vízbe. Miután a galuskák feljöttek a felszínre még 1 percig főzöm, szűrókanállal kiszedem, folyóvízzel leöblítem és forró olvasztott vajban megforgatom. Elég pepecs munka a kanállal szaggatás, de hidd el, hogy a végeredmény egészen más lesz. Egyszer próbáld ki cak egy kevés liszttel, hogy láthasd a különbséget. Hidd el érdemes!!
Ezen lehet vitatkozni, hogy hogy kell kikeverni:
MO-on az az általános vélemény, hogy csak éppenhogy össze legyen keverve, akkor lesz jó, Németországban ellenben nagyon alaposan kikeverik, mert szerintük csak akkor lesz ehetö - és a legmegdöbbentöbb, mindkét esetben ugyanolyan lesz. Valószinüleg csak akkor nem lesz jó, ha kikeverik, de nem elég alaposan, de mind a két véglet jó.
hello! én 4 főre kb 60 dkg lisztből 2-3 tojásból szódavízzel keverek nokedlit, és én sem keverem ki simára.viszont hagyom állni kb. másfél órát. lobogó sós
vízbe szaggatom hagyományosan deszkáról.ha följött a víz
tetejére szűrőkanállal hideg vízbe szedem,szűrőtálba öntöm és még folyó meleg vízzem átöblítem.ha alaposan lecsurgott, forró zsírra szedem.
ha egyet kettévágok a szódavíztől lukacsos a szerkezete,
és nagyon könnyű.
a szerkezete
átö
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!