Mitől áll össze jól a hamburgerhús?
A finom, házilag sütött hamburgerhús titka: nem okvetlenul szükséges méregdrága marha bélszinből v. borjú szűzpecsenyéből készíteni. Nekem nagyon is megfelel a marhalábszár, esetleg egyharmad-félrész nyakhússal keverve (amitől egy kicsit véresebb lesz, viszont a sülthús fokozottabb, kellemesebb ízhatása érhető el így vele).
6 adagra fél kiló (500 g, 50 dkg) húst veszek, kizárólag hentesnél, és ott helyben kétszer ledaráltatom. Só, őrölt fehér(!) bors, és - ízlés szerint - egy kávéskanál mustár (Kremser) megy bele, na és fél deci (0,5 dl, 50 ml, 50 g) jól komlózott lager- vagy ászoksör (Pilsner, Kozel...). Ha a kézzel meggyúrt húsmassza állagát túl száraznak találom, mehet még bele egy kiskanál marhavese-háj (ha ez nehezen beszerezhető, marad a disznózsír).
A masszát 6 darab, egyenként kb. 95-100g-os húsgolyókra osztom, majd belőlük 11 cm átmérőjű kerek, lapos pogácsákat formázok. Általában hármat azonnal megsütök, a többit lefagyasztom (azokat megsütöm vagy másnap, vagy 6 hónapon belül, feltéve ha -18°C-ra fagysztottam).
A sütés módja:
(1)konyhában: gáz v. elektromos sütőlapon (nem sütőben!), kerámia v. teflon bevonatú, bordázott (domborzatos) sütőfelületű grillserpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül!);
(2)szabadban: rácsos grill-lapon;
(3)a lehető legmagasabb hőfokon 4 percig az egyik, átfordítás után 4 percig a másik oldalát (nem kell ide-oda fordítgatni) - a fagyasztottat 5-5 percig sütöm.
Sütés után további 2-3 percig pihentetem.
A kaját a maradék sörrel a torkomon keresztül öblögetem.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!