Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mitől áll össze jól a hamburge...

Mitől áll össze jól a hamburgerhús?

Figyelt kérdés
Sokszor próbálkoztam már házilag készített hamburgerhússal(darált hús plusz egyéb dologgal összekeveréssel) és mikor kisütöttem grillen vagy serpenyőben mindig szétesett vagy letört belőle forgatás illetve mozgatás közben valamennyi. Mitől állna össze jól? Volt már, hogy a húspogácsák elkészítése után beraktama hűtőbe 1-1órára nem vált be. Volt, hogy a mélyhűtőbe raktam utána sem működött a dolog.

2015. máj. 24. 00:16
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

A finom, házilag sütött hamburgerhús titka: nem okvetlenul szükséges méregdrága marha bélszinből v. borjú szűzpecsenyéből készíteni. Nekem nagyon is megfelel a marhalábszár, esetleg egyharmad-félrész nyakhússal keverve (amitől egy kicsit véresebb lesz, viszont a sülthús fokozottabb, kellemesebb ízhatása érhető el így vele).


6 adagra fél kiló (500 g, 50 dkg) húst veszek, kizárólag hentesnél, és ott helyben kétszer ledaráltatom. Só, őrölt fehér(!) bors, és - ízlés szerint - egy kávéskanál mustár (Kremser) megy bele, na és fél deci (0,5 dl, 50 ml, 50 g) jól komlózott lager- vagy ászoksör (Pilsner, Kozel...). Ha a kézzel meggyúrt húsmassza állagát túl száraznak találom, mehet még bele egy kiskanál marhavese-háj (ha ez nehezen beszerezhető, marad a disznózsír).


A masszát 6 darab, egyenként kb. 95-100g-os húsgolyókra osztom, majd belőlük 11 cm átmérőjű kerek, lapos pogácsákat formázok. Általában hármat azonnal megsütök, a többit lefagyasztom (azokat megsütöm vagy másnap, vagy 6 hónapon belül, feltéve ha -18°C-ra fagysztottam).


A sütés módja:

(1)konyhában: gáz v. elektromos sütőlapon (nem sütőben!), kerámia v. teflon bevonatú, bordázott (domborzatos) sütőfelületű grillserpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül!);

(2)szabadban: rácsos grill-lapon;

(3)a lehető legmagasabb hőfokon 4 percig az egyik, átfordítás után 4 percig a másik oldalát (nem kell ide-oda fordítgatni) - a fagyasztottat 5-5 percig sütöm.

Sütés után további 2-3 percig pihentetem.


A kaját a maradék sörrel a torkomon keresztül öblögetem.

Jó étvágyat!

2016. nov. 5. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!