Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell nagyon fincsi...

Hogyan kell nagyon fincsi főzeléket készíteni?

Figyelt kérdés
Szeretnék főzeléket készíteni (bab, burgonya, tök, borsó), de valahogy sose sikerül teljesen finomra. Próbáltam már rántva, habarva, tejföllel, mindenhogy, de sosem az igazi. HOgyan készítsem, van-e valami amire nagyon oda kell figyelni az egyes főzelékeknél? Mi jobb, a habarás vagy a rántás? Mennyi vízben kell főzni? Mivel kell fűszerezni?
2008. aug. 9. 16:48
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Én mindenképpen habarni szoktam. A habarás lényege, hogy mondjuk 1 pohár tejfölhöz kb 1 evőkanál lisztet keversz, kézi habverővel csomómentesre kevered és az éppen főzőtt főzelék alapot kislángra veszed és a levélvel higitod a habarást, mindig egy kis kanállal tegyél bele majd keverd össze megint tegyél bele levet megint keverd el, hogy csomó mentes legyen. Amikor már jó hig és a főzelék alapod is hűlt egy picit, akkor fokozatosan kevergesd bele a habarást. Majd ha jól elkeverted tedd nagyobb lángra és várd meg még összesűrűsödik. Fűszereket mindenki izlés szerint tesz, de én delikátot is szoktam tenni még a habarás előtt amikor felteszem pl a borsót. Tököt szokták tejjel vagy tejszinnel is csinálni.

Rántani nemm szeretem mert érzem a zsir izét és azt nem szeretem , de azt meg úgy szokták hogy olajon megpiritják a lisztet és utána csepegő hideg vizzel felhigitják, és ismét a lehűlt főzelékalapba keverni.

A viz mennyisége mindig annyi legyen hogy kb ellepje a zöldségeket, a tök enged magától is levet úgyhogy oda talán elég kevesebb is.

Én a tök alá szoktam hagymát reszelni úgy jobb ize lesz . Fűszerek, az a só, pici, bors, pirospaprika, mindengyiknél alap. Aztán a tökbe, borsóba cukor is mehet. Zöldbabba tökbe ecetet is szoktam. Babfőzelékbe paradicsommártást. sTb. De ez izlés dolga.

A lényeg az alap, ha jó a főzelék izesiteni még mindig tudod.

Sok sikert remélem semit sem hagytam ki.

2008. aug. 9. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
79%
Fűszerezéssel kapcsolatban:mi szoktunk tenni bele egy-két erőleveskockát, attól jó íze lesz, csak óvatosan kell sózni mellette.
2008. aug. 10. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Én teljesen új alapokra helyeztem a főzelék készítést és így nálunk mindeni imádja.Pl. zöldborsó: Vegyél 2 zacskó extra zsenge zöldborsót. Párold puhára 2 evőkanál vajon. Szórd meg ételízesitővel. Mikor puha szórj bele 2 púpos evőkanál lisztet, közben kevergesd, majd öntsd fel egy nagy pohár (azt hiszem 400 gr-os) tejföllel, amibe korábban belekevertél 1 dl tejet.Addig főzd míg egyet rottyan, közben keverd. KÉSZ! Ha esetleg túl sűrű, tegyél bele egy kis tejet, ha túl híg, szórj bele egy kis ételsürítőt KNORR, ha nem elég pikáns, tegyél bele még ételízesítőt. Úgyanígy csinálhatod a zöldbabot, vagy a finomfőzeléket. Meglátod siker lesz!
2008. aug. 15. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Igen a lisztszórás a legjobb a borsófőzelék esetében.Ha esetleg híg maradt a főzelék akkor lehet sima víz és lisz keverékével sűríteni.Éttermi konyhán mi ezt használjuk mert drága lenne kidobni mondjuk fél liter habarást ha mondjuk sok lett.És a lényeg hogy a sűrítés után mindig forraljuk ki az ételt különben liszt izű lesz.
2008. dec. 23. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!