Rendezek egy bulot, kb 25 fő lesz, többségében férfi, és csilis babot szeretnék csinálni bográcsban, miből mennyi kellene hozzá körülvelül? Akár recept is jöhet!
A bab hús arány fele fele körül, de a bab kicsit több. Meg kimaradt itt pár alap összetevő. Paradicsom alap, a szaft egy fő összetevője, inkább a legfőbb. Oregano is alap, odaírtam a mellé.
Akkor a recept de akkor jó ha van 4 személyre is és a 30ra.
4 főre
bab 0,6 kg
darált hús 0,5 sovány darált marhahús
vöröshagyma 1 nagy (140 g)
kukorica 300g
szalonna 100g füstölt
zsír v. olaj 2 ek (szalonnával 1 ek)
paradicsom 250 g (alap)
paradicsom sűrítmény 150 g (alap)
fokhagyma 4 köz.g. (alap)
paprika őrölt 2 tk köz.
paprika 1 db csípős
bors 1/4 tk
oregano 1 tk lapos (alap)
kömény 1/2 tk lapos (szokták)
mustár 1 tk púp.
kakaópor 1 tk köz.
só 1 tk lapos (elsőre)
30 főre
bab 4,8 kg
darált hús 4 kg sovány darált marhahús
vöröshagyma 1,1 kg
kukorica 2,4 kg
szalonna 0,8 kg füstölt
zsír v. olaj 16 ek (szalonnával 1 ek)
paradicsom 2 kg (alap)
paradicsom sűrítmény 1,2 kg (alap)
fokhagyma 32 köz.g. (alap)
paprika őrölt 16 tk köz.
paprika 8 db csípős
bors 2 tk lapos
oregano 8 tk lapos (alap)
kömény 4 tk lapos (szokták)
mustár 8 tk púp.
kakaópor 8 tk köz.
só 8 tk lapos (elsőre)
erős pista 2 ü.
kenyér 6-7,5 kg
1.#
"fél kiló zsír"
Az egy főre sok, valamit elírt a válaszoló, bár a bab hús az tuti. Egy átlagos szál kolbász 150g. A fél kiló zsírból egy főre jutna 200g zsír.
Amit írtál ott is sok a szalonna.
"30 főre szerinted elég-e 2,5kg kockázott szalonna"
Ez egy főre 80 g szalonna, önmagában majdnem egy fél szál kolbásznyi.
Elkészítést gondolom már tudod, ezt nagyon egyszerű elkészíteni.
Talán annyit...
A kukorica szerintem ha lehet ne legyen konzerv, mert az édes cukros kicsit, de baja nem lesz tőle. Bonduelle jó vagy Tescos. Ha lehet mirelitet vennék.
Ha konzervet teszel be az főtt ezért a vége felé tedd bele. A mirelitet felénél. Konzervnél a lé nélküli súlyt nézd, mindkét tömeg rajta van.
Sózás inkább kevesebbet is a végén is sózhatsz.
A bab ha tudsz olyat ami jól megfő és nem marad kemény akkor azt, vagy valakit kérdezz meg akár a boltban hogy melyik fő meg jól.
Áztasd be min 6 órára de lehet fél nap is.
A bab jobban fő ha az elején még nem sózod (felétől), meg ha az elején a babnak adsz egy 5-10 perc erős lángot. Bab néha igényelhet akár egy plusz órát is!
Szalonnának ha belefér bacont szoktak, vagy füstölt császárt.
bocs 1es
én néztem el az 20g
esetleg ha jó tipp
Kávé
Kávéfőző ha 2 személyes vagy megy akár szinte egyfolytában, jó ha valaki bevállaja, szinte mindig akad valaki esetleg lány aki szívesen csinálja mert élvezi. :)
Nescafe gold jó ízű jó ha megnézed hol tudod utólag is kiszaladva megvenni (ugyanúgy mint az ital és kenyér utánpótlást) van akinek jó meg 25 főnél egy kicsi kávéfőző az lassú.
Én egy üveg nescafe goldot biztos vennék, az jó ízű és fogyogatni fog belőle, el is áll ha marad.
Legyen elég cukor és tej is!
Kávé tej cukor úgy számold hogy 25 főre 2x. 2x biztos isznak kávét egész estés bulin még 3x is! Ha dobozos tej eláll, nem gond.
Edobható:
tányér (+a szeletelt kenyérnek és a hozott ropogtatnivalóknak is pár db)te tudod
kanál
kávéskanál
kávéspohár
normál pohár
(utóbbi kettőből többet használhatnak)
Minek írtok Erős Pistát? Annak semmi köze a csilihez!
Persze ha erőspistás babot akarsz csinálni, akkor hajrá! :) Viszont közel sem lesz olyan finom mint igazi csilivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!