Rendezek egy bulot, kb 25 fő lesz, többségében férfi, és csilis babot szeretnék csinálni bográcsban, miből mennyi kellene hozzá körülvelül? Akár recept is jöhet!
Neten olyan sok helyen találsz receptet, hogy nem írnék. Angolul és magyarul is. Általában 4 főre vannak a receptek azt szorozd fel a 25 főre. De ilyen mennyiségnél told fel 30 főre, mert van aki sokat eszik és van aki meg kétszer. Szóval legyen legalább 30 főre való még az is inkább nagyon el fog fogyni. Én biztos a 35-re tenném és ha marad pár adag az jó lesz nektek/neked másnap. Eltartható étel.
A csípőssége ha vannak lányok is ők gyakran nem szeretik a csípőset, így jobb ha be csak éppen hogy teszel, jól elkevered és kóstolod hogy csak árnyalatnyit érződjön. Számold ki hozzá mennyi Erős Pistát igényelne és az mehet az asztalra, mindenkinek ízlése szerint.
Gondolom azon most nem vitázunk hogy chilli paprika vagy ErősPista.
Kenyeret is vidd feljebb de az kevésbé eltartható de lehet 30 főre való. Ne legyen tartós kenyér mert az nem illik a chillihez. Kalkuláld esetleg bele hogy italért lehet úgy is el kell mennetek utánpótlásért, akkor ismerj nonstopot ahol kenyér is kapható.
A recepteknél nézd meg képen mennyire szószosra vagy szárazra szeretnéd, én közepesen szeretem de inkább szószosabb legyen mint kevésbé. A profi szakácsok szoktak bele tenni 4 főre egy púpozott teáskanál nyers keserű kakaóport. Ha ilyen receptet találsz nyugodtam ajánlhatom, profi! Úgy elfő benne hogy senki se mondja meg. Ilyenkor ez csak fűszer és csak dob egy kicsit az egészen, a kakaó íz teljesen elfő benne. Tudom. ;) Ilyen a mustár is, 4 főre egy jólpúpozott teáskanállal mehet bele. Attól se lesz mustáros íze mert elfő benne, az ecet kipárolog és egy mustár fűszerezést ad neki. Ha nem találsz ilyen séftől való receptet ami fűszerként mustárt és kakaóport is használ, akkor 4 főre egy egy tk simán elfő benne, igazból még kicsit több is. Jó testes szaftja lesz.
Ja még valami. Az ErősPista előnyeg hogy csípőspaprika szósz, így jobb az asztalra utólagos kínálathoz.
Talán még annyit, a sózással vigyázz, inkább eleinte kevesebb és sokszor kóstold. Ha eslózod annak annyi, utólag meg nem nagy gond. Akár tálalás előtt is sózhatod ha kell.
Fú néztem a magyar chili recepteket, mindenképpen angolul keress rá.
"chili recipe" és gogli fordító
Most láttam sok mindent hát nem mondok semmit, de ha az eredeti normális chilit szeretnél akkor angolul. Olvasom, kókuszzsírral :) meg paradicsomlével. Abba paradicsom kell van annak elég leve. Ha nem megy a recept része azért szólj, de nem kell abba zeller meg mindenféle. Meg testes szaft kell legyen és nem egy lészerű valami.
Fúh :)
"500g sovány darált marhahús
1 marhahúsleves kocka "
Ha ilyeneket találsz csukhatod be. Valódi marhahús mellé kocka? :) Rendes receptnél attól ami van benne jó is lesz.
Ha még árnyalatnyit meg akarod dobni mehet bele 4 főre egy fél gyufásdoboznyi szigorúan fütölt ! szalonna. De számold le a zsíradékból. Ha csak kicsi darabkát szétfőzöl benne az ad neki egy kicsi ízt de csak éppenhogy, hogy ne szalonnás ízű legyen. Ez megy hozzá erre garanciát vállalok. ;)
Az előbbieket mustár kicsi ... egyből akkor tedd bele ha áll a csili és rotyog. A végén már késő akkor mustáros íz úgy nem fő szét benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!