Befőttet is elég fejre fordítani, vagy mindenképpen kell a dunsztolás?
Azért, mert a lekvárt az üvegekbe töltés előtt felforralod, és így maga a lekvár garantáltan csíramentes. Azért kell az üveget megfordítani, hogy a fémkupakján kicsapódó párában ne tudjanak megtelepedni a baktériumok, illetve a lekvár és a kupak közé került levegő is kellőképpen felmelegedjen, és az esetleg benne lévő baktériumok is elpusztuljanak. A száraz dunszt biztosítja, hogy a magas hőmérséklet elég hosszú ideig fennálljon az üvegben.
A befőtt készítésnél a gyümölcsöt nyersen teszed az üvegbe, így az nem csíramentes. A dunsztolás biztosítja a szükséges hőkezelést. Ilyenkor természetesen nem elég a száraz dunszt, mert a hideg gyümölcs nagyon gyorsan lehűti a cukros levet.
rájöttem, hogy szerintem félreértettük egymást! :)
Arra gondoltam, hogy miután 10-15 percig, forró vízben, lábasban dunsztolva van, benne kell-e hagyni a meleg vízben dunsztolódni, vagy ki lehet-e venni, fejreállítani, és helyére rakni? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!