Mai háziasszonyok milyen befőttet savanyúságot tesztek el télire?
Elettem eperlekvárt
nemrég csináltam kovászos ubit (de nm tartositottam cska a hüttöbe van.
Csinálnék még Sárgabaracklekvárt , szilvalekvárt, lecsot
Eperlekvárt még sosem tettem el,mert elfogy mielőtt nekilátnék,pedig idén a napi 1 kiló simán megevős mellé vettem háromszor is 10 kilót lekvárnak,de akkor süssek ilyen sütit belőle,levest,házijégkrémet,és akkor a férj és a gyerek is 2-2 kilót simán megeszik vacsora helyett,esélyem nem volt.:)
Egyébként ami mindig készül, cseresznyebefőtt, meggybefőtt, meggylekvár,sárgabaracklekvár (befőttet is csináltam,de az nem fogy el,nem kedvenc puhán), ribizlibefőtt,narancslekvár, bodzalekvár (ez almával sűritve,isteni),akácból mézszerű,szilvalekvár és befőtt,nektarinból lekvár.
Tavaly egy üveg málnalekvárt is sikerült,tavalytól van saját málnánk.
Savanyúságot nem teszek el,ami uborka megterem,megesszük, azt inkább veszem,van olyan lehetőségem,hogy majdnem annyiért meg tudom venni,mintha én csinálnám(hozzávalókat igy is ugy is venni kellene)
Attól függ milyen alapanyaguk van, ami megmentésre, bespájzolásra érdemes, továbbá mit szeretnek és van-e kedvük a befőzéshez, nem utolsó sorban értenek-e hozzá...
Az biztos, hogy ebben az elkényelmesedett világban már jóval kevesebb nő tud befőzni, meg eleve főzni is, mint régen...
De vidéken azért még sok fiatal nő van, aki ügyes és akaratlanul is eltanulta a nagyszülőktől a tudományt.
A mai háziasszonyok, még ha kevesebb aktív is van köztük, ők ugyanazt elteszi, mint az elődök, a fő különbség annyi, hogy törekednek egészségesen befőzni, nem agyoncukrozni és tartósítózni mindent, továbbá sokkal kreatívabbak, többféle ízvariációkkal is próbálkoznak, míg az ősök jobban szabály (vagy inkább szokás) követőbbek voltak.
Én speciel savanyúságot nem teszek el, mert nem kertészkedünk, csak ha valaki ad valami zöldségből felesleget, akkor teszek el néha ezt-azt, pl kisdinnye, zöldparadicsom, uborka, vagy paradicsomlé...
Viszont gyümölcsfáink vannak, így lekvárt teszek el dögivel! Cukormentesen vagy minimális cukorral. Sárgabarack és szilva nálam is alap...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!