Miért nem kel a tésztám? Épp folyamatban van a dolog.
1 dl hideg tejbe bele tettem az elmorzsolt élesztőt + 1 ek. kristálycukrot. Felforraltam és ezt hozzá adtam fél kiló liszthez. Összegyúrtam, tettem még hozzá 1 dl vizet, 1 deci olajat és sót. Cipót formáltam, és pici olajjal megkentem. Egy tálba tettem, latakartam konyharuhával és most meleg vízben áll. Meg sem mozdul, pedig azt írták, duplájára kell keleszteni.
Találtam egy pizzatésztareceptet, az alapján csináltam most először.
Szia! Az élesztő miatt nem kel. Nem is fog, várhatsz bármeddig. A forró tejben megölted az élesztőgombákat, azok nem tudnak többé keleszteni.
Ha van még élesztőd, akkor LANGYOSÍTS! ne forralj!!! meg egy fél dl. tejet. Tegyél bele egy pci cukrot, abba morzsold az élesztőt és hagyd kelni. Amikor már habos és felfutott (megemelkedik a szintje), akkor gyúrd bele az eddig elkészült tésztába. Tegyél hozzá egy fél marék lisztet is, aztán dolgozd simára. Innen indul újra a kelesztés.
Nem tudom, ki és hová írta az általad használt receptet, da nagyon tudatlan volt. Nem a te hibád.
Az első válaszónak tökéletesen igaza van.
Még annyit tennék hozzá, hogy úgy tudod a legkönnyebben ellenőrizni a tej hőmérsékletét, hogy bele dugod az ujjadat. Kézmelegnek kell lennie.
Köszi! Csak nem teljesen tiszta...
Másfél deci vagy fél deci tej kell?
A langyos cukros tejbe morzsoljam az élesztőt?
Ezt tegyem az új lisztbe vagy a régi rossz tésztát még felhasználhatom?
Meddig gyúrjam?
Meleg vízben meddig kelesszem?
Hideg tejben is megkel az élesztő,csak sokára.Ezért kell langyos tejbe tenni.Annyi tejbe kell,amennyi tejet a tésztához ír a recept.Nem biztos,hogy jó lesz,ha a régi tésztához teszed az élesztőt,mert abban már elég sok folyadék van.Akkor még lisztet kellene hozzágyúrnod,és nem biztos,hogy ehető lesz a végtermék.
Vagy újat csinálj,vagy esetleg próbálj meg egy kanálnyi vízben feloldani szárított élesztőt,és azzal gyúrni át jól a tésztát.Legjobb robotgéppel.
fél deci kézmeleg langyos, cukros tejbe morzsolj bele annyi élesztőt, amennyit az eredeti recept írt.
Hagyd állni. kb. 10 perc múlva már szépen megemlekedik az egész és olyan lesz, mintha mogyorószínű hab keletkezne a tetején. Ez jelenti azt, hogy az élesztő felfutott.
Ezt a felfutott élesztőt öntsd rá arra a tésztára ami az előbb nem kelt meg, és tegyél még hozzá egy gy kis lisztet is (kb. 2-3 púpos evőkanálnyi mennyiséget).
Ez azért kell mert most fél deci tejjel több lesz benne, és az állaga jó legyen.
Jó alaposan dagaszd ki, amíg egynemű lesz a tészta.
Ezután takard le egy konyharuhával és tedd langyos helyre pl. radiátor közelébe.
Nem kell semmiféle melegvízbe állítani. Én soha nem szoktam.
Ezután kb. 40 perc alatt tuti a duplájára fog dagadni a tésztát.
Nahát nem hiszed el, épp tegnap csinált megint pizzát, gondoltam újra megpróbálom, pedig azóta, hogy kiírtam a kérdést 4 hónapja, nem próbálkoztam vele! :-)
Nagyon ráéreztél! Köszi! Cukrot nem tettem bele, de nagyjából sikerült, legközelebb viszont fogom, bele is írtam a receptembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!