Miért lesz mindig a kelt tésztám olyan, mintha inkább kenyér volna?
Szia! Pontosan milyen receptekről van szó?
Az élesztős tésztáknál az élesztőt (szárítottat is) mindíg fel kell futtatni, langyos cukros tejben (még akkor is kell bele cukor, ha sós tészta készül) .
Ha mondjuk nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, azzal elöbb a lisztet el kell morzsolni, úgy add hozzá a kovászt és a többi anyagot.
Rendesen ki kell dolgozni a tésztát, szép simára, így nem maradnak benne csomók, és több levegő is kerül bele, amitől hamarabb és könnyebben megkel a tészta.Ne legyen kemény a tészta, hanem félkemény, azt érezni, hogy jól esik-e hozzáérni. De ez attól is függ, mit készítesz.
Nagyon fontos a tészta összeállítása után a pihentetés, letakarva, huzatmentes helyen, jó duplájára kell keleszteni a tésztát, ezután lehet feldolgozni.
Feldolgozás után pedig újra letakarva keleszteni, így nem lesz masszív a tészta sütés után.
A sütést pedig általában közepes hőfokon érdemes próbálni, mert a magas hőfoktól is "megkenyeresedik".
Az első 15 percben TILOS rányitni a sütőajtót a sütire, még egy pillanatra sem szabad, mert így elillannak a tésztából a gázok, és akkor hiába fáradoztál.
Milyen receptet próbáltál, mert lehet, hogy Te jól csináltad, csak a recept nem jó valahol.
A lisztekkel amiket a boltban kapni, én teljesen meg vagyok elégedve, kíváló sütiket lehet sütni belőlük. Még a Tesco lisztből is, egyedül a Lidl-s liszttel nem vagyok kibékülve.
maszatka
pl amit ma is csináltam. Pizzatészta: 50 deka liszt, fél cs . élesztő felfuttatva, 2 ek olaj, kicsi só, és a szükséges mennyiségű tej. Dagasztógépben készült a tészta.
finom lett meg minden, de akkor is kenyértészta jellegű
Bukta: Liszt, felfuttatott élesztő, két tojássárgája, vaj, cukor , tej. Finom ízá ez is, de tömör , nem légies tészta. :(:(:( Hát igen, a sütéssel mindig gondban vagyok, lehet h ott a baj??? hány fokon kezdjem? elő kell melegíteni????
A pizzatészta kenyérjellegű marad, mivel kenyérféle.
Régen ezt nevezték langalónak. Ez a recept jónak tűnik, a fél csomag élesztő az sima v. szárított?? Mert szárítottból belemehet az egész csomag.
Sütés elött a pizzát is keleszteni kell 15-20 percet.
Buktatészta: fél kg liszthez én 5dkg cukornál és 5 dkg margarinnál többet nem teszek, ennyi bőven elég, mert ha több, az is "lehúzza a tésztát" . 2 tojássárga helyett pedig 1 egész tojást teszek bele, külön felverve kicsit. Azért egész tojást, mert a fehérje is lazító hatással van a tésztára. Jól ki kell dolgozni, és 1 órát nyugodtan pihentetheted, hogy tegye a dolgát az élesztő.
Sütés elött olajjal kenem le a buktákat kelesztem fél órát letakarva, és sütés közben is többször olajozom, nem szárad ki és puha marad másnapra is / ha marad :) /
Nem fog tocsogni az olajban, nem kell félni tőle.
A sütést mindíg előmelegített sütőben végzem, 180 °C-on.
Gázsütőben 3-as fokozaton. Mindent ennyin sütök, a lényeg az előmelegítés.
Szia! Én nem szoktam tekergetni a sütőt, mindent elejétől a végéig 180 °C- on sütök. Nekem is gázsütőm van, így vált be, így a legegyenletesebb a sütés, de ez minden sütőnél más. Azt igazából Te látod, hogy pirul-e a teteje a buktádnak, de még nyersnek tűnik, akkor lejjebb kell venni természetesen, de nem hinném, hogy közepes lángon hamar pirulna. Én pár napja egy közepes tepsi buktát ennyi fokon 40 perc alatt sütöttem meg.
De fontos az előmelegítés.
A pitéknél nem melegítem elő a sütőt, hogy rendesen átsüljön, mivel vastag, de minden másnál igen.
szerintem a rossz élesztő, esetleg a kevés folyadék miatt lehet túl tömör, kenyér szerü. vagy talán nem keleszted elég ideig, bár ezt kétlem...
jah meg, ha kézzel dagasztod, jobban érzed mikor jó...
ha buktát, vagy hasonlót szeretnél, akkor csak egy kicsit több tejet tegyél bele szerintem. csak nagyoyn kicsivel többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!