Baj, ha kicsit rozsdás a lábas belülről?
Társbérletben lakunk. Valaki kölcsönvette és megkarcolta a lábasunkat. Most apró pontokon rozsdásodik, ha sokáig áll benne a víz.
Elég, ha minden használat után szárazra törlöm és lefújom olajjal, vagy ez káros lehet és vegyek másik lábast?
Zománcozott, és az pattant le?
Amúgy mindegy, a rozsda az rozsda... Igen, elvileg káros, az biztos, hogy az ántsz kidobat minden ilyen sérült edényt , elvileg használhatatlan.
Gyakorlatilag túl sok mindent nem befolyásol, ha életed végéig mindent abból ennél, meg étkezések között rozsdát nyalogatnál akkor talán annyi változna, hogy a vérszegénységet kizárhatnád az életedből, mert a vas utánpótlást tuti biztosítanád. :)
Szerintem idővel megéri lecserélni, de addig is ne olajjal kend át, hanem vékonyan egy kis zsírral. Jobban bírja, az olaj gusztustalanul rászárad, rá"gumisodik", nehéz elmosni.
Nem pattant le a zománc, hanem megkarcolódott. Nem tudom pontosan, milyen bevonat; fekete, apró csillogó pöttyökkel. Úgy rozsdásodik, ahogy egy karcolt seben cseppekben kiütközik a vér, csak néhány ponton.
Ez az egy lábasunk van:/ Úgyhogy az olaj nem szárad bele, mert szinte naponta használom.
Köszönöm a választ. Igyekszem hamar lecserélni.
Igen, nagyon nagy baj, ugyanis tetanuszt lehet tőle kapni. Nem véletlen visznek rögtön sürgősségivel kórházba, ha rozsdás szögbe lépsz, és tolják a seggedbe a tetanusz elleni injekciót!
Azonnal dobd ki, ne főzz benne! A rozsda korrodálódik, vízben oldódik, ha főzöl vele, belekerül az ételedbe.
Na, ennek aztán sok értelme volt, nem tudom minek kell itt trollkodni.
A rozsdás szög nem a rozsda miatt veszélyes, hanem a rajta lévő kórokozók miatt. Földdel érintkezik, amiben veszélyes anaerob baktériumok lehetnek, lehet az rozsdamentes galvanizált szög is, ha nem steril, akkor meg kell tenni az óvintézkedéseket, de ebben a történetben pont a rozsda, ami semmilyen veszélyt nem jelent.
A rozsda oxidálódott vas, egy elemi anyag, ami ha nem fertőzött, akkor maximum fém mérgezést okozhat, bár ahhoz meg kéne enni a fél lábast.
De miután egy lábasban hőközlési folyamatok vannak, ezért teljesen csíramentesnek tekinthető, ugyanúgy, mint ha zománcozott, teflonozott, rozsdamentes, vagy akármilyen lenne.
Főzés után pedig valószínűleg el van mosogatva (ami szintén csíraölő hatású, ) úgyhogy a felület minősége tárolás közben sem befolyásoló tényező, nem jobb táptalaj egyik kórokozónak sem az oxidálódott vas, mint a nem oxidálódott, vagy zománcozott, vagy bármi egyéb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!