Ti mivel eszitek a hig palacsintat?
Turoval,izzel,fahejas cukorral mar probaltam,nagyon finom.
Ti mivel eszitek?
Még egy pont a kérdező mellett: az "íz" a magyarban a lekvárfélék egyik szinonimája.
Lásd ízespalacsinta, ízesbukta, sárgabarackíz,... stb.
Itt a "vízenkőtt" tészta eredete, készítése menete, receptje.
Nagyanyám gyakran sütött, de még édesanyám is kifli alakúra formázta, és kristálycukorral megszórva, mint finom édességet rágcsáltuk.
LOL:
Rendőr megállítja a teherkocsit, elkéri a menetlevelet, közben kérdező a sofőrt, mit szállít:
- Gyümölcsízt
Rendőr nézi a menetlevelet, majd:
- No hajtsa fel a ponyvát, hadd nézzem
Nézi-nézi, majd megszólal:
-Maga azt mondja gyümölcsízt szállít, a menetlevélre az van írva, hogy a rakomány neve jam, a kocsi meg tele van lekvárral.
Az egész szállítmányt elkobzom, magát pedig előállítom!
Csak azért, hogy:
a "gyümölcsíz" kb. B30-as tégla nagyságban élelmiszerüzletekben lekvárként árult "förmedvény" volt a '60-as, '70-es években. Dekára vásároltuk, ezzel készültek akkoriban az ízes kiflik, ízes bukták, vagy a közönséges lekváros (ízes) tészta. Ez volt egyébként a mások által "Hitler-szalonnának" is nevezett köznépi eledel.
Annyira helyes vagy Kérdező! Én nagyon szeretem, ha valaki tájszólással beszél. Hová valósi vagy?
A városi nyelv valóban nem használja így, sőt, a kelt palacsinta sem ismert.
Kelt palacsintát utoljára gyerekkoromban az egyik nagyanyámnál ettem, de az nem olyan volt mint amit belinkeltél, hanem "híg" de élesztős.
Meg is lehetett tőle fulladni. :-)
Amit te linkeltél az inkább lángos szerűség.
Egyébként tejszínes-vaníliás túrókrém bármilyen gyümölccsel, és nálam az örök kedvenc: fahéjas cukor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!