Heti étrend összeállítása?
Segítséget szeretnék kérni azoktól, akik rendszeresen heti (esetleg havi) étrendet készítenek elöre, írják le, hogy milyen rendszert alkalmaznak.
Ez alatt azt értem, hogy akiknekmegvan, hogy a hét melyik napján milyen jellegü ételt föznek (egy-egy napon pl.egytál, leves-tészta, rakott, stb).
Nem recepteket szeretnék, hanem csak egy szisztémát, ami szerint változatosan tudok egy hét alatt fözni, és elöre megtervezhetöen.
Kérem, aki nem tervez elöre, ne írja, hogy én se tegyem, én így szeretném.
A segítségeteket elöre is köszönöm.
Nálunk most ez a heti terv : de nekünk fagyasztó ürités van így ez alpján írtam össze :
H: vasárnapról maradt : tárkonyos pulykaragú leves töltött csirke comb ,rizibizi ,savanyúság
K: Rakott krumpli
SZ : rakottkrumpli zellerkrém leves
Cs : Bolognai spagetti
P: Rántott hal ,sült burgonya
SZ : tyúk húsleves , töltött dagadó ,malac comb sütve ,hagymás tört burgonya ,bajor párolt savanyú káposzta ,
Sütni pedig : Mézes krémest fogok
V: A szombati maradék .
Sokszor van olyan ,hogy 2 napra főzök ..
CS :
Én heti, esetleg kétheti étrendet szoktam tervezni. Mivel a munkhalyünkön eszünk meleget, amit viszünk otthonról, estére pedig hideget eszünk, így egy ételt két napi ebédre eszünk. Tehát heti 4 féle étel készül, de azért hátha így is segítség lesz.
Vasárnap-hétfői ebéd: Valamilyen leves és húsétel
Kedd-szerda: Általában zöldséges étel, vagy olyan étel amihez friss salátát eszünk
Csütörtök, péntek: tészta vagy krumplis étel. Havi egy alkalommal krémleves édes főétellel, esetleg valamilyen egytálétel
Szombat: Olyan ami igazán csak frissen jó, ez az egy olyan nap amiből csak egszer eszünk.
Ha esetleg valahol nem egyértelmű, hogy milyen ételre gondoltam, mondd és szívesen megírom, hogy mik készültek az elmúlt hetekben vagy miket fogok mostanában.
Persze van úgy, hogy összecsúszik a rendszer, de elég ritkán.
Péntekig kitalálom, hogy vasárnap mi lesz a hús-ebéd. Leginkább, amire éppen éhezek, vagy ha van valami húsféle a fagyóban, akkor azt készítek (csirke-sertés-akármi)
Szóval eldöntöm a vasárnapi levest+másodikat. (=pörkölt vagy sült-rántott, akármi + köret)
Végig-gondolom, hogy abból esetleg miből lesz maradék, és a következő napon hogyan tudom felhasználni: pörkölt-maradékból gulyásleves, nokedlimaradékból tojásos nokedli, a sült mellől kimaradt törtkrumpliból krumplis tészta, vagy éppen krumplis lángost gyúrok stb. stb.
Így a vasárnap-hétfői kaja kipipálva.
Majd keddre-szerdára valami tészta-féle, vagy főzelék-féle feltéttel = virsli, tükörtojás, akármi, attól függ, hogy hétfőn mi volt?
Csütörtökön ismét valami gyorsan készülő husi-féle, pl, resztelt máj, vagy tojás-pörkölt, gomba-pörkölt, brassói és hasonlók.
Péntek-szombat, valami egyszerű, mint paprikás-krumpli, vagy babgulyás, hasonlók, amik gyorsan készen vannak, vagy nem igénylik, hogy állandóan mellettük legyek.
Valahogy így. Sokszor van, amiből lehet, 2 napra készítek, így nem kell minden nap nekiállni főzni, vagy ha olyan, berakom a fagyóba, majd a következő héten jó azt elővenni.
Nálunk mindennap húsos étel készül, csak kétféle húsból: darált marhahús es filmezett csirkemell.
Hétfő-szerda-péntek-vasarnap csirke, kedd-csütörtök-szombat daralthus. Alap köretnek a csirke melle teszta vagy rizs, a daralthus melle teszta vagy burgonya megy. Zöldség mindennap kerül az etelekbe, vagy eleve azzal készül, vagy köretként szerepel. A család nem leveses, igy kb kéthetente szombaton kerül ra sor, ilyenkor valami tartalmasabb készül, melle palacsinta vagy rizsfelfujt szokott lenni.
Minden szombaton készítek croissant, illetve pizzát, bundás virslit, pogácsát vagy kakaós csigát, ezek nagy része a fagyasztoba megy es a gyerek kapja az uzsidobozaba, de váratlan vendégek eseten is jol jon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!