Mikor kell nekiállni mézeskalácsot sütni, hogy megpuhuljon? Alig várom, hogy a kisfiammal csináljam. Van valakinek jó receptje?
Nem a nekiállás a lényeg,hanem hogy fém dobozban tárold és legyen mellette egy cikk alma mindíg.
Mondjuk ez puszedlinek van írva,de én megcsináltam és teljesen olyan sztem mint a mézeskalács.Nagyon sok lesz belőle,úgyhogy én még 2-3 kisebb fémdobozt is megtöltöttem vele és ajándékba is vittük.
Puszedli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető. Rengeteg lesz belőle!
Én nem vagyok valami nagy szakács, és elég sok receptet ki kellett próbálnom, hogy rátaláljak a tökéletesre. Idemásolom Neked:
KARÁCSONYI FIGURA MÉZES
hv. 40 db-hoz:
2 tojás
1 1/2dl méz
20 dkg Koronás porcukor
10 dgk vaj
1 evk. kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg liszt
kenéshez cukros tej
Elkészítés:
1. 1 egész tojást és 1 sárgáját a mézzel, 10 dkg porcukorral és a vajjal összekeverünk. Hozzáadjuk a kakaóport , meg a szódabikarbónával és a fűszerekkel elvegyített lisztet, majd simára dolgozzuk. Legalább 2 órát pihentetjük.
2. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. A kiszaggatott figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 165 fokon aranybarnára sütjük. Forró cukros tejjel megkenjük, hogy fényes legyen.
3. A maradék porcukrot a megmaradt tojásfehérjével kikeverjük, és tetszés szerinti színezékre megfestjük. Nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt mézeseket a cukormázakkal kidíszítjük.
Elkészítési idő kb. 3 óra, 272 kJ (65 kcal) / db
Én minden évben ezt sütöm meg.Két-három héttel karácsony előtt.Fém dobozban tárolva karácsonyra megpuhul.
Recept:1 kg liszt,50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor,1 csomag mézeskalács fűszerkeverék,2 dkg szalalkáli, 3 tojássárgája, 1 egész tojás. Sütés előtt egy nappal kell összegyúrni.
Máz:1 tojásfehérjéhez 13 dkg porcukor
Egy adagból is rengeteg van.
Jó sütést!
nemtudom, hogy meddig kell állni hagyni a tésztát (minden recept mást ír) de próbáld ki azt, hogy miután megsültek a mézik, kicsit hagyd kihűlni őket, majd meleg (nem forró!) tejet ecsettel kenj rá. nem szabad eláztatni, de azért kend be vele rendesen. akkor puha marad teljesen, nem keményedik meg! ;)
idénre is jóó mézeskalács-sütést kívánok! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!