Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mikor kell nekiállni mézeskalá...

Mikor kell nekiállni mézeskalácsot sütni, hogy megpuhuljon? Alig várom, hogy a kisfiammal csináljam. Van valakinek jó receptje?

Figyelt kérdés
2009. nov. 6. 10:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem a nekiállás a lényeg,hanem hogy fém dobozban tárold és legyen mellette egy cikk alma mindíg.

Mondjuk ez puszedlinek van írva,de én megcsináltam és teljesen olyan sztem mint a mézeskalács.Nagyon sok lesz belőle,úgyhogy én még 2-3 kisebb fémdobozt is megtöltöttem vele és ajándékba is vittük.

Puszedli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.


Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető. Rengeteg lesz belőle!

2009. nov. 6. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim válasza:
100%

Én nem vagyok valami nagy szakács, és elég sok receptet ki kellett próbálnom, hogy rátaláljak a tökéletesre. Idemásolom Neked:


KARÁCSONYI FIGURA MÉZES


hv. 40 db-hoz:

2 tojás

1 1/2dl méz

20 dkg Koronás porcukor

10 dgk vaj

1 evk. kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

50 dkg liszt


kenéshez cukros tej



Elkészítés:

1. 1 egész tojást és 1 sárgáját a mézzel, 10 dkg porcukorral és a vajjal összekeverünk. Hozzáadjuk a kakaóport , meg a szódabikarbónával és a fűszerekkel elvegyített lisztet, majd simára dolgozzuk. Legalább 2 órát pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. A kiszaggatott figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 165 fokon aranybarnára sütjük. Forró cukros tejjel megkenjük, hogy fényes legyen.

3. A maradék porcukrot a megmaradt tojásfehérjével kikeverjük, és tetszés szerinti színezékre megfestjük. Nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt mézeseket a cukormázakkal kidíszítjük.


Elkészítési idő kb. 3 óra, 272 kJ (65 kcal) / db

2009. nov. 8. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
100%

Én minden évben ezt sütöm meg.Két-három héttel karácsony előtt.Fém dobozban tárolva karácsonyra megpuhul.

Recept:1 kg liszt,50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor,1 csomag mézeskalács fűszerkeverék,2 dkg szalalkáli, 3 tojássárgája, 1 egész tojás. Sütés előtt egy nappal kell összegyúrni.

Máz:1 tojásfehérjéhez 13 dkg porcukor

Egy adagból is rengeteg van.

Jó sütést!

2009. nov. 8. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
100%
Ha mézeskalács házikót szeretnél csinálni, akkor csináld csak a mézeskalács recept szerint. Én évekig próbálgattam a különböző recepteket, aztán maradt a mézespuszedli. Azt bármikor megcsinálhatod, egyből puha lesz. Szerintem egy picurinak az is fontos, hogy gyorsan meg tudja kóstolni a sütését, a mézeskalács megpuhulását kivárni nem túl gyerekbarát. Mézespuszedli receptet találsz a neten sokat, bármelyik jó.
2009. nov. 8. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom,hogy a mézet mindig fel kell melegíteni,mielőtt a hozzávalókhoz öntenénk.Igaz ez?
2009. nov. 17. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

nemtudom, hogy meddig kell állni hagyni a tésztát (minden recept mást ír) de próbáld ki azt, hogy miután megsültek a mézik, kicsit hagyd kihűlni őket, majd meleg (nem forró!) tejet ecsettel kenj rá. nem szabad eláztatni, de azért kend be vele rendesen. akkor puha marad teljesen, nem keményedik meg! ;)

idénre is jóó mézeskalács-sütést kívánok! ;)

2010. nov. 26. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!