Mézeskalácsot házilag hogyan lehet díszíteni?
Ragaszthatsz a cukormázba apró aszalt vagy kandírozott gyümölcsdarabokat is.
Ha nincs habzsákod: Fogj egy erősebb anyagú nylonzacskót, a sarkából egy icipicit vágj le: voila! kész a habzsák-pótló.
Szia, tojásfehérjét felvered, bele porcukrot, hogy sűrűlegyen + egy pici ciztromlé (azt hiszem ettől marad csillogós - ecetet is hallottam már, de nekem az vhogy kevésbé illik bele :) ) + ételszínezék (bármelyik hipermarket)
Ebbe a habba ragasztgathatsz bele pl francia drazsét, zizit, csokireszeléket, egérkakit (nemudom a rendes nevét:D)
Készíthetsz különböző 3D-s formákat, pl házikó (ennek a teteén a cserepeket csinálhatod pl felszeletelt szaloncukorból, persze olyanból aminek nem zselé a belseje, teát nem nyúlik, ragad, oszlik stb:D) vagy csinálhatsz pl szánkót, ez sztem nagyonszép és magár a aszánra palkolhatsz kisebb klasszikus mézeskalácsokat avgy más sütiket, celofánba becsomagolva, szalaggal megkötve szerintem egy nagyon szép ajándék:)
Ha van még bármi kérdésed, avgy vki másnak, szívesen válaszolok.
-Egy mézeskalács fanatikus :)
A tuti bevált recept:
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)
Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.
Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!