Jópár helyen rizsának mondják. Tájszólásról hallottál már? :) Vagy az újabban helytelen szóhasználat?
2013. jún. 23. 14:24
12/18 anonim válasza:
Ketteskének üzenek, hogy az nem rízshez hanem rizshez. Mielőtt helyesírási tanácsokat adsz, előtte nem ártana kicsit olvasni, művelődni, ne adj isten nyelvtant tanulni.
Amúgy én bő lében főzöm a rizst és aztán leszűröm. Biztos van ennél jobb módszer is, de nekem mindig leég...
2013. jún. 23. 14:37
13/18 anonim válasza:
Aki a tájszólást hozta fel, szerinted mondjuk az "epörnek" van más önálló jelentése?
2013. jún. 23. 14:48
14/18 anonim válasza:
Már biztosan ötszázszor leírták, hát én is:) Személyenként 1-1,5 marék rizst számítok, leöblítem. A hosszas pirításról már leszoktam, nem találok nagy különbséget, éppen csak átforgatom a rizst a kevéske forró zsírban (igen, abban) és annyi vízzel öntöm fel, hogy 1,5 harántujjnyira lepje el. Ekkor beleteszek egy kiskanál vegetát, egy kevés fokhagyma krémet (vagy friss fokhagyma gerezdet), egy zöldpaprika csumát vagy darabot. Forrásig hevítem, majd lefedve a legkisebb lángon tartom addig, amíg a víz leapad és a rizs "kráteres" lesz. Ekkor elzárom a gázt és rajta marad a fedő. Saját gőzében 10 perc múlva tálalható. Nem ég le, nem lesz ragacsos, de száraz sem. Tálalás előtt keverjük át egy villával és szórjunk rá frissen vágott zöldpetrezselymet.
2013. jún. 23. 14:51
15/18 anonim válasza:
Attól, hogy valahol rizsát mondanak, még nagyon nem helyes. Kifejezetten parasztos és egyáltalán nem tájszólás. Csak a rizst a helyes!
2013. jún. 23. 15:00
16/18 anonim válasza:
Nem is azzal van bajunk, hogy rizst vagy rizsát írnak, mondanak, hanem azzal, hogy aki először ezt a kérdező szemére vetette nagyon helytelenül ír :)
2013. jún. 23. 15:16
17/18 anonim válasza:
Mi 1 pohár rizshez 2 pohár vizet öntünk.
Készítés:
A vizet feltesszük a gázra. A rizst megpirítjuk olajon/zsíron. Amikor már forr a víz akkor ráöntjük,egy kis vegetával megszórjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük 20-25 percre.
2013. jún. 23. 15:24
18/18 anonim válasza:
Márpedig a rizs rizsának nevezése egyes helyeken bevett dolog, az élő nyelv egy része, akár tetszik, akár nem :)
Még annál is helyesebb, mint amikor én azt mondom, mián (fel akarom támasztani ezt a régi szót, ami nem fog menni, de muszáj megpróbálnom, jólesik :)).
A fehér rizst (vagy rizsát, nagyanyám is így mondta) 2:1 arányú vízben tesszük fel, a barnához több kell.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!