Csinál valaki közületek olyat, hogy egy hónapban rászán néhány napot (hetente-kéthetente egyet), hogy megfőzi, vagy előkészíti a kaját egy-két hétre, és lefagyasztja?
Mindent lefagyasztok. Csak a krumplis ételeket és a berántott főzelékeket nem. A tésztáknál arra kell figyelni, hogy ne főzd túl. Leveseket is lefagyasztok dobozban, tésztával együtt.
Amikor mikróban kimelegítem, akkor teszek rá, ha kell, tejfölt vagy milánóira ketcsupot.
Előre az általad is említett módon panírozhatsz tökféléket is: fehértököt, cukkinit, csillagtököt hámozod, felszeled, sózod, panírozod, darabonként lefagyasztod, utána ugyanúgy mehet zacsiba, mint a panírozott rántanivaló husi. Mégiscsak olcsóbb annál.
Én ezeken kívül a nyershúst, a májat felszelve, felcsíkozva (percek alatt kész belőle a friss kaja és olcsó)fagyasztom.
Mivel a pörköltről tanultam azt, hogy minimum 2,5 - 3,0 kg húsból lehet igazán finomat főzni, ha akciós sertés-marha húst találok, akkor abból főzök már eleve annyit, hogy kiadagolva, szétmérve elfér a fagyasztóba.
Illetve amikor még dolgoztam és időhiányban szenvedtem, akkor karácsony-szilveszter előtt sütöttem le annyi husit, hogy leraktam kis edényekben (zsírral fedd le légmentesen) és amikor kellett, csak egy-egy adagot kimelegítettem.
Pl. a chilis babnak semmi baja fagyasztás után, vagy tölött káposzta, paradicsomos gombóc (utóbbi kicsit hígabb, mikor kiolvad szobahőn), aztán nudli, túró- vagy szilvás gombóc (ezeket készen kell fagyasztani), tésztafélék (bolognai, milánói), pörköltek, rizses dolgok (rizsfelfújt, rizses hús), levesekből gulyásleves, gyümölcsleves, bableves stb. Már megsütött húsok, vagy a panírozott dolgokhoz hasonlóan a fasírt (friss húsból készítve, morzsába forgatva és nyersen lefagyasztva, vagy akár sütés után is le lehet), vagy házi édes-savanyú mártás, ez is tűri a fagyasztást, én már vadast is fagyasztottam le, húsleves (csak lével vagy hússal, mindennel, bár a répa nem lesz olyan finom, picit plöttyedtebb, de ennyit megér, hogy nem állsz egész nap a konyhában.
Lasagne, szintén jól bírja (bár én saját tésztával készítem), vagy pizzaszeletek, lángos, fánk, mindenféle péksüti, sütemény (sajtos rúd, édes száraz sütik), bagettek, zsemlék, hortobágyi húsos palacsinta, én lencselevest is lefagyasztottam, nem volt baja.
Kicsit ömlesztve írtam, korán van, sorry.
Praktikának én annyit, hogy ráírom a margarinos dobozra/ételtárolósra, hogy mikor tettem el az ételt.
Mi sok mindent szoktunk lefagyasztani, bár elsősorban inkább akkor, ha marad valamilyen ételből. De van amikor céltudatosan a fagyasztóba főzünk.
Például ha túl sok itthon a kenyér (szalonnasütésnél, amikor minden barát túl sokat hoz) egyet le szoktunk fagyasztani. Akkor szoktuk elővenni, amikor mondjuk elutazunk, és mire hazaérünk, legyen otthon mit enni.
Levest, levestésztát, juhtúrót, virslit, bacont, leveles tésztát, rétestésztét is szoktunk. Na most ezek azért praktikusak, mert amikor akciós megveszed és elrakod.
Készételek közül mint már mondtam levest, mindenféle pörköltet csak simán egy tálkában lefagyasztod.
Nyáron, mikor szezonja van a cseresznyének vagy a szilvának, akkor nagyobb adag krumplis gombócot szoktunk csinálni. Megcsináljuk a gombócokat, és nyersen egy tálcára sorakoztatjuk (ne máshogy, mert összeragad) és rögtön be a fagyasztóba. ha megfagyott áttesszük zacskóba, hogy kisebb helyet foglaljon.
Gyümölcsöt/zöldséget édesanyám régóta úgy fagyaszt, hogy csak akkora adagokat, amekkora kell egy süteményhez, főzelékhez, általában félkilónként. A tököt pl. kaporral együtt teszi el, és úgy rögtön csak odarakja a lábosba fagyosan, behabarja és kész.
Az is jó ötlet lehet, hogy a borsót anyukám nyáron kifejti, megmossa, és jénai tálban mikróban megpárolja,papírtörlőre kiteríti, megszárogatja (így marad gurulós), majd úgy zacskózza és fagyasztja le. Ilyenkor csak kiöntök belőle amennyi kell egy jénaiba, rádobok egy darab vajat, berakom mikróba hogy felolvadjon, és kész a párolt borsó köretnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!