Mi a titka annak, hogy szalagos, és szép kelt legyen a fánkom?
Szép kelt az élesztőtől lesz, minél frissebb az élesztőd, annál szebb lesz a fánk.
Szalagos pedig akkor lesz, ha nem túl bő forró olajban kisütöd az egyik felét, és a másik felét... Ha elég magas a fánkod, akkor a közepén marad egy fehér csík, ami megsült, de nem pirult meg.
Sok sikert!
Nekem sajnos elég hosszú ideig tartott, mire sikerült tényleg jól a fánkom, és nem a tésztáján múlott sosem, hanem a sütésen! Alapszabály, hogy miután kiszaggattuk a már megkelesztett, kisodort tésztából a fánkokat, lisztezett deszkán hagyjuk még kelni,majd sütés előtt közvetlen benyomjuk a közepét ujjal, hogy tuti átsüljön, és a (nem túl) forró olajba először mindenképp a NEM lisztes, azaz felső felét tesszük bele, majd ezt az oldalát fedő alatt sütjük!!! Nagyon kell figyelni az olaj hőfokára, én le szoktam huzkodni a tűzről, majd vissza, mert ha túl gyorsan sül, akkor nyers maradhat a közepe. Szalagja akkor lesz, amikor levesszük a fedőt, és megfordítjuk, akkor mindjárt fel is emelkedik, és középen ott marad a világos csík, azaz a szalag!:)
Először mindig csak 1-1 fánkon kisérletezd ki a sülést meg a hőfokot, hogyha ellenőrizni tudd, átsült-e a közepe!utána mehet bele több fánk is az olajba, ha már jól megy! Sok sikert!
Szép szalagos akkor lesz a fánkod,ha krémesre van keverve a tésztája.A legjobb a habverőgép dagasztókarjával veretni,akkor jó ha már csapkodja az edényhez a tésztát.
Pék vagyok nekem mindíg szép lesz.:-)
Maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!