Nyilván kevésbé gazdaságos, mint egy családnak. Ám a saját főztödet semmi nem pótolja. És kis ügyeskedéssel a költségeket is lehet némileg faragni. Pl. úgy, hogy ma készítesz fasírtot párolt rizzsel. Több husit mint, amennyit ma megeszel, s több rizst is. Holnap legyen valami más. Kedden a maradék fasírt lehet egy főzelék feltéte. Szerdán a maradék rizst használod fel valamihez.
Alkalmi főzőcskéző vagyok csak, a profik biztosan sok ilyen trükköt írnak majd le.
Én nagyobb adagokat főznék, és úgy két adagonként lefagyasztanám. Így egy hétig főzöcskézel naponta, de utána legalább két hétig csak a fagyóból kell kivenned a kész ételt, és válogathatsz, mikor mihez van étvágyad. Legfeljebb köretet kell készítened hozzá, de azt lehet kis mennyiségben is.
Vagy pl. ha kiveszel két adagnyi pörköltet a fagyóból, készítesz hozzá nokedlit, kétszer eszel a pöriből, majd mikor elfogyott, a maradék nokedliból készítesz tojásos nokit.
Ha sültet veszel ki a fagyóból, készítesz hozzá tört krumplit, mikor elfogyott a sült, a maradék tört krumpliból készítesz lapcsánkát.
És így tovább. Meg lehet oldani, hogy ne kelljen napokig ugyan azt enned mire elfogy.
Úgy ahogy írják. Én is magamra főzök, általában szombat-vasárnap készítek többet, több nekiülésre = evésre valót.
Pl. kb. 2 héttel ezelőtt főztem jó adag pörköltet nokedlivel. Ami pörkölt maradt, azt kétfelé osztva tettem a fagyóba. Az egyik adagból lett 3 tányér = 3 evés gulyásleves, a másikból lett 3 tányér = 3 evés húsos káposzta.Hordós káposztát főztem hozzá.
Tegnapelőtt készítettem rántott csillagtököt hagymás törtkrumplival, a krumpli maradékból holnap lesz krumplistészta.
A csillagtök egy részét megmentettem, főztem belőle kockára vágva pörköltet, kifőztem mellé egy marék tésztát, a hordós káposztából is hagytam egy kicsit dinsztelt káposztának. Tegnap ezeket egy jénaiba összeraktam (alól-felül tejföl) és a tetejére reszelt sajt, bedugtam a sütőbe. Ma nem főztem, mert még ma is ezt ettem.
Vagy pl. mi a lecsóba főtt rizst szoktunk a legvégén kavarni. Abból főztem többet, rá néhány napra összegyúrtam a rizst, mintha az lenne a husi fincsi fűszerekkel, mint a fasírozottat, és: előző nap volt sárgaborsó-leves, amiből (nálam) másnapra a maradék mindig besűrűsödik, ehhez finom volt a rizs-fasírt. :)))
Ha marad egy szelet sült oldalasod, kár lenne tartogatnod, faragd le a csontról, készíts belőle egy jó adag brassóit, rögtön kiadósabb, és alig kell vele dolgoznod, van egy újfajta kajád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!