Főzés közben megkóstoljátok az ételt?
Folyton kóstolom az ételt, (a fasírtnak valóba is "beleeszek"), a barátom azonban egyáltalán nem.
Szerinte az még nyers és egészségtelen így megenni.
Ő az illata alapján állapítja meg, hogy jó e.
(Több kevesebb sikerrel)
Igen, a fasirtot muszáj megkóstolni, de nem kell lenyelni, a nyelv is érzékeli, hogy elég sós és fűszeres-e.
Én is minden ételt kostolgatok, mert a sónak és a fűszernek bele kell főni, utólag már nem olyan, és nem is minden ételt lehet evésnél megsózni.
Mindig megkóstolom a főztömet, ha kell többször is.a nyershúst miután összegyúrtam a fűszerekkel akkor mindenképp egyszer, csak úgy vagyok benne biztos, hogy kellően fűszeres-e.
Sőt, amikor kisütöm, próbaképpen elvágok egyet, hogy a közepe is átsült-e, és persze meg is kóstolom...:)
én ilyen kóstolgatós fajta vagyok.
De gyakorlatilag mindent megkóstolok mielőtt az asztalra teszem, hogy az olyan ízű legyen, amilyent én elvárok magamtól, tőlem pedig a család.
Nem akarom a dolgot túlértékelni, de szerintem a kóstolás nélkül asztalra adott étel, mind az étellel, mind az ételt elfogyasztókkal szemben tiszteletlenség.
Ráadásul megfosztja magát attól az érzéstől, ami az étel "születése" során kialakuló nemesedése, kerekedése okoz.
Természetesen kellő rutinnal megoldható ennek elhagyása, de ha lehet, miért ne legyen az étel tökéletes?
Sose kóstolok mostmár, de ez nálam azért van, mert én készítés közben nem is érzem hogy milyen igazából. Régebben kóstoltam, de pl sosem volt elég sós nekem, raktam még sót bele, de nekem még akkor sem volt sose elég sós... és így a végére iszonyat elsóztam mindent. Ugyanígy a fűszerekkel.
Ez van, nem tudom mi baj velem :/
Nyers húst meg semmiképp nem kóstolnék...
A #6-nak üzenem, hogy a tatárbifsztek is nyers ugyan, mint a sertésből készült fasírthús, de a nyers sertéshús életveszélyes is tud lenni, a marhahús meg nem.
(Ettől függetlenül én is megkóstolom a fasírtot, kolbászt nyersen...)
Amúgy nem nagyon kóstolgatok, csak a főzés vége felé, főleg a só miatt. Nagyjából belőttem már a fűszeradagokat, egy bizonyos gyakorlat után érzi az ember, hogy miből mennyit kíván egy étel. Az illatok, sőt a hozzávalók színének, állagának változása is árulkodik. Persze ha ritkán, vagy először készített ételről van szó, akkor gyakoribb a kóstolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!