Paradicsomból házilag mit lehet készíteni? Te leírnád, mit és hogyan szoktál?
Nekem az olivaolajban eltett aszalt paradicsom a favoritom.
Üzletben méregdrágán árulják -már ha lehet kapni- amit csináltam, dicsekvés nélkül mondom, sokkal jobb és alig került valamibe.
Egy sült kajához, grillhez, flekkenhez valami isteni.
Nagyszemű, vékony héjú, teljesen érett, de kemény paradicsomokat veszek.
Félbevágom és mokkás kanállal kiszedem a magházukat.
Van egy kb.1 nm-es drótkerítés fonatom, erre gézt terítek, rárakom a MEGSÓZOTT paradicsom feleket és 2-3 nap alatt a napon megaszalom.
Negyedliteres üvegekbe rakom (nagyon szorosan, hogy ne használjak sok olajat), forró olivaolajjal nyakon öntöm és kidunsztolom.
Lehet a tetejére szalicilt vagy nátrium benzoátot szórni - de ha ellepi az olaj, akkor nem romlik meg.
Próbáld ki, tényleg nagyon finom.
Paradicsomlevet szoktunk eltenni, lecsót befőzni és aszalni.
A paradicsomléhez paradicsompoasszirozón vagy darálón átnyomod a paradicsomokat, addig főzöd, amíg kellő sűrűségű nem lesz, majd üvegekbe töltöd és beteszed száraz dunsztba.
A lecsóhoz a hagymát üvegesre párolom, majd ráteszem az egy rész paradicsomot és két rész paprikát, sózom, majd ezekkel összefőzöm. Kicsit több olajban szoktam csinálni, mint normál esetben. Üvegekbe teszem, lezárom és szintén mehet a száraz dunsztba.
Az aszalt paradicsomot én aszalógépben szoktam csinálni, csak fel kell szeletelni, lefektetni a rácsra és mehet a gép.
Régebben tettem el a fagyasztóba hámozott, nyers paradicsomot, amit később pizzaszósznak főztem meg.
Bármilyen paradicsom-alapú szószt el lehet készíteni olaszos tésztaételekhez, pizzákhoz, tortillához (tekercshez és chipshez is), gyroshoz, vasárnapi grillezéshez, bármihez, bármilyen fűszerezéssel.
Tetszőleges mennyiségű érett paradicsomot négy oldalon bevágsz, majd lobogó vízbe teszed 2 percre. Kiveszed, leszeded a héját, felvágod és botmixerrel vagy turmixgéppel megdolgozod. Ezután főzöd, amíg tetszőleges állagú nem lesz, majd bedunsztolod, ha nem használod fel. Ha felhasználod, akkor pirítasz alá apróra vágott hagymát (célszerű a pirított hagymával együtt mixerelni), ha szükséges, vizet adsz hozzá főzés közben, és tetszőlegesen fűszerezed zöldfűszerekkel, sóval, borssal, chillivel, bármilyen fűszerkeverékkel. Hideg mártásként tökéletes bármilyen húsételhez, chipshez, hűtőben eláll. Ha ráöntöd pirított darált vagy apróra vágott húsra, máris kész a bolognai, a gyros, a tortillatekercs, az ezzel töltött gombafej, zsömle, bármi.
Aszalva eltéve sem rossz, de savanyíthatod is.
Ha ketchup-öt akarsz, akkor a fentihez hasonló módon kell készítened, cukor hozzáadásával is. Ennek receptjét nem tudom, de ha a neten utánanézel, több száz paradicsomos receptet, eltevési ötletet találsz. Sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!