Tudnátok segíteni? Házilag szeretnék sűrített paradicsomot készíteni, de a neten sehol sem találok receptet rá.
ha olyanra gondolsz, mint a paradicsompüré konzervek, olyat sajnos nem lehet házilag.Azokat spciális technológiával sűrítik koncentrátummá.
viszont, ha az átpaszírozott friss paradicsomlevet sokáig főzöd, elég jő sűrű eredményt kapsz. majdnem mint a lekvárt, olyan hosszan kell főzni, a víztartalmat minél jobban elpárologtatni belőle.
csak vigyázni kell, nehogy lekozmáljon az alja, mert hajlamos rá.
minimális tartósítót kell bele főzni, mert másképpen nem áll el.
a likopin, ami egyik lényeg a paradicsomban, pontosan csak forralás után értékesül a szervezetben.Nyers, vagy alacsony hőfokon párolt ezt nem képes biztosítani.
a likopin legfontosabb hatása, hogy rákmegelőző, rákos sejteket romboló tulajdonsággal rendelkezik.
Szóval bátran főzzön be mindenki otthon paradicsomot, nem teszi hiába.
Sűrített paradicsom koncentrátum
Eltarthatóság: egy év
1 liter elkészítéséhez egy és egy negyed óra szükséges
2,5-3 kg paradicsom
egy nagy hagyma
nagyobb kupac petrezselyem
bazsalikom vagy zeller zöldje
egy babérlevél
egy nagy gerezd fokhagyma
A paradicsomot vágd nagy darabokra, majd mindent tegyél egy nagy serpenyőbe vagy főzőedénybe, és forrald fel, aztán nagyon alacsony lángon kb. egy óráig főzd, addig amíg a keverék sűrű nem lesz. Távolítsd el a babérlevelet és a fokhagymát, és szűrd le a koncentrátumot, szűrés közben erősen nyomd át a szűrőn. Kihűlés után kisebb edényekbe oszt szét, majd fagyaszd le. Használat előtt olvaszd ki!
Igaz, elég régen kérdezted, de talán jövőre jó lesz. A receptet itt találod:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!