Savanyú káposzta házilag?
Szeretnék készíteni savanyú káposztát itthon. Néztem neten recepteket, de nagyon eltérőek voltak, így kicsit bizonytalan vagyok melyik a jó. Van valakinek egy jó receptje amit megosztana velem? Ráadásul igazából csak leveleket szeretnék elrakni (vagyis nem szeretném felvágni), mert csak arra lenne szükségem. Sajnos ahol lakunk csak sima savanyú káposzta van, leveleket nem lehet venni. (Párom meg megvan örülve a töltött káposztáért..)
Köszönöm!
Kb. egy hónapja olvastam itt a "bedobálós savanyúság" receptet:
10 liter víz
1 kg cukor
30 dkg. só
1 liter ecet 20 %-os
3 csomag nátriumbenzonát
2 kk borkén
Felforralod a vizet, belerakod a hozzávalókat, amikor azokkal összeforrt, elzárod a gázt, és a borként azután raktam bele. (Gyakorlottak mondták). Amikor kihűlt, aztán tettem át abba a műa. vödörbe, amibe utána a zöldségeket is raktam hozzá. Én fehér és lilakáposztát, ill. sárgarépát szeltem fel. Kb. 3-4 nap múlva már ehettem.
Naponta-2 naponta át kell forgatni.
Próbaképpen megcsináltam az egynegyedét, nekem az ecet soknak tűnt bele. Nemcsak itt, az ismerősök is azt mondják, hogy ezzel a recepttel télire raknak el savanyúságot: ami éppen van, káposzta, uborka, paprika, stb. beledobják, ahogy fogy belőle, ismét utána töltik, és állandóan van savanyúság a háznál.
Majd megcsinálom ismét egynegyed részből, kevesebb ecettel, talán nem lesz annyira vad, és akkor viszont télire én is ráállok és bespájzolok teljes adaggal.
Első vagyok!
Szedd a káposztát már nyersen levelekre, egész biztos, hogy besavanyodik, és fincsi lesz.
Amit az első leírt az mind helyénvaló, de nem töltött káposztának való.
Javaslatom:
A leveleire szedett káposztát úgy kezeld, mintha uborkát kovászolnál.
Néhány nap múlva (majdnem) tökéletes tölteni való leveleid lesznek.
Kölyökkoromban szüleim nyáron mindig így készítették, hiszen ekkor téli "hordós" már nem volt, boltban venni meg nem lehetett, csak télen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!