Kenyérsütéshez adnátok tanácsokat?
Szeretnék kenyeret sütni.Amim van:liszt, instant élesztő, só, víz, tojás, (nem tudom, mi kell még hozzá)
Ami nincs:Kenyér dagasztó, kenyér sütő gép.
Szóval, nagyjából ezekből a hozzávalókból hogyan tudnám megsütni?Tepsiben, gázsütőben tudnám sütni.
Ha holnap akarod sütni a kenyeret akkor készíts neki először is egy gyors kovászt még ma.
1 dl vizet, csipet sót 1 instant élesztő felét csipet cukrot 15 dkg liszttel gyúrd össze és hagyd a konyhapulton egész éjszakára.Szépen megkel, majd hólyagos lesz és összeesik, és kissé savanykás lesz az illata, de így a jó. Holnap ehhez a gyors kovászhoz adj még fél cs instant élesztőt, 3 dl vizet, 50 dkg lisztet, 2 teáskanál sót, ha van eceted vagy citromleved azt is tegyél bele 1 kanálkával.Nagyon alaposan gyúrd meg, jó sima ruganyos tésztát kell belőle dagasztani.Takard le és 20 perc kelesztés után ismét gyúrd át majd hagyd megint kelni fél órát.utána nyomkodd ki belőle a levegőt és formázd cipó formájura.negyed óra kelesztés után vagdosd be a tetejét és még hagyd 10 percig kelni(fontos hogy ezeket az időket betartsd mert a kenyér nem szereti se a túlkelesztést, sem pedig az alul kelesztést)Következhet a sütés.A legeslegjobb az lenne ha volna egy jó nagy kacsasütő jénaid abba tennél sütőpapírt bele a kenyeret vízzel alaposan lespriccelnéd a tésztát is meg a jénai belsejét és lefedve sütnéd 1 órán át 220-230 C°sütőben.így a kenyér gőzben sülne ami ahhoz kell hogy szép vékony héja legyen és ne száradjon ki a kenyér.Gőzben sütés persze megoldható jénai nélkül is.Tegyél egy teljesen tűzálló edényben forró vizet a sütő aljába, ez majd gondoskodik a gőzről.természetesen a sütési idő és hőfok ugyan az mint amit az előbb leírtam.Amikor a kenyered szépen pirosra sült akkor vedd ki és azonnal spricceld le alaposan hideg vízzel és szabad levegőn hagyd kihűlni.Ha mindent jól csináltál, akkor szép ropogós vékony héjú könnyű kenyered lesz.A legjobb az lenne ha kenyérlisztet használ, bl80-ast de jó minőségű bl 55-ös finom liszttel is szép kenyerek készülhetnek.
Jó hosszúra sikeredett, de én így készítem, és igyekeztem pontosan leírni.
Ha felkeresed Limara péksége blogját (googléba ha beütöd kiadja)akkor nagyon sok hasznos dolgot megtudhatsz még a kenyérsütésről.Én is onnan tanultam mindent, és olyan kenyereket sütök, hogy alig hinni el hogy nem bolti.Ha akarod még képet is küldhetek:))
Egyébként a kenyérsütés sokkal könnyebb dolog mint azt először gndolná az ember, úgyhogy érdemes belefogni.
Sok sikert hát, jó sütögetést.:))
Nyáron felesleges meleg vízzel dolgozni.
Kb. fél kiló liszthez kell 3 dl víz és egy teáskanál só meg egy tasak porélesztő.
Az első kelesztés (sima lisztből) kb. 2 óra, utána átgyúrod, formázod, be is vághatod a tetejét és a sütőpapíros tepsin hagyod még 1 órát kelni.
Ha szereted a ropogós héjat, akkor a megkenheted hideg vízzel sütés előtt és után is.
Én hideg sütőbe teszem és 250 fokon sütöm 20 percig után 200 fokra letekerem és hagyom még 25-30 percig sülni.
Ha piros a teteje és fakanállal megütve kongó hangot ad, akkor megsült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!