Van valami trükkötök arra, hogy a rántott csirkemáj ne "robbanjon" fel amikor sül és ne fröccsenjen rám a forró olaj?
Barátnőm így majdnem a szemét vesztette el, én telibe kaptam az egész pólómra, nadrágomra fröccsent. :(
Imádom a csirkemájat rántva, de félek a sütésekor!
1.) Meg kell szurkálni közvetlenül sütés előtt, akkor a gőz ki tud jönni belőle.
2.) Fedő alatt is lehet sütni, vagy zsírfogó háló alatt.
3.) Ne túl forró olajban süssétek, akkor nem pattog annyira.
14,49-nél a tuti!
Én a 3. verziót szoktam!
Én mindig csodálkozom azon, ha valaki azt írja fröcsög nála a rántott máj. Nincs semmi különleges nálunk se az elkészítésben, de sosem kell attól félnek, hogy a forró olaj a szemembe csap, vagy a bőrömre.
1. Megmossuk a májat.
2. Lecsepegtetjük.
3. Bepanírozuuk.
4. Takarék lángon megsütjük az olajban.
Nem is a fröcsögés zavar, mert az ugye minden "nedves" sütnivalónál előfordul, így nála is, mert amíg egyik oldala sül, a másikon vér jelenik meg, s ez fröcsöghet.
Na de egy pár másodperc múlva nem csak fröcsög, pattog az olaj hanem "durr" felrobban szinte a máj és pofán terít forró olajjal. Igen, valószínű valami hártya van ami olyankor elpattan. Legközelebb megszurkálom villával, köszi!
Ma próbáltam:letisztítás,tejbe áztatás,leszárítás,fűszer(só,bors,majoranna),panír(lisztbe egy kis rozmaring).
Sütőpapírral kibélelt tepsi,sütőppapír olajjal átkenve.
Előmelegített sütő,forgatás,KB. 30 perc.
Én mindent (kivéve a zöldségeket), tehát húsokat, belsőségeket beszoktam pácolni kb. 30 percre panírozás előtt.
Pác:
2 teáskanál étkezési keményítő
1 csapott teáskanál só (vagy 1-2 teáskanál szójaszósz vagy halszósz)
csipetnyi fűszerek (általában bors, de máj esetén majoranna és fokhagyma granulátum is)
kb. 1 dl hideg! víz
A pác hozzávalóit alaposan elkeverem, majd ráöntöm az előkészített húsra vagy májra.
30 perc alatt a pácot magába szívja, ezt követően lehet panírozni a hagyományos módon és sütni (nem túl forró olajban).
A sütési idő csirkemell és csirkemáj esetén 5-6 perc, sertéshúsoknál 6-8 perc, csontos húsoknál 8-12 perc.
Sütés közben néhányszor megfordítod.
A végeredmény: nagyon finom, szaftos, kellően átsült.
Így soha nem szárad ki sem a csirkemell, sem a karaj, sem a máj. És a csirkemáj sem fog fröcsögni sütés közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!