Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Élesztő felfuttatása - tejfölben?

Élesztő felfuttatása - tejfölben?

Figyelt kérdés

Pogit szeretnék sütni.. na nem most, holnap, csak állnia kell a recept szerint a tésztának egy éjszakát és ott írják hogy "A tejfölben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral." na de hogy? Melegen? Hidegen? De az élesztőnek meleg kell, nem?

(A recept egyébként: [link] )

Köszönettel: egy kezdő, ámde annál lelkesebb háziasszony :)

2011. szept. 30. 23:33
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Hát, amikor kézbe vettem reggel kicsit szíven ütött a tészta állaga, morzsolódott meg tört összevissza, de egy kis gyúrás után kezelhető lett. Az első tepsi előtt csak kicsit gyúrtam meg, a második előtt jobban, itt rontottam el szerintem: az első adagnak sokkal jobb lett az állaga kisülve, olyan pont jó, keményebb, de omlós, ízre hibátlan, a második majdhogynem kemény is lett (bár az kicsit tovább is sült)

Mindenesetre a recept marad, mert alapvetően nem rossz, de szerintem ez inkább sós rúdnak alkalmasabb (nekem a pogi az puha... :))

2011. okt. 1. 18:11
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

sajnálom, hogy nem úgy sikerült, ahogy akartad

ha lesz egy kicsit több időm és érdekel téged, leírom neked egy nagyon finom sajtos pogácsa recepjét, amit még egy cukrászdában tanultam

2011. okt. 1. 21:59
 23/26 A kérdező kommentje:
Hú, azt megköszönném :)
2011. okt. 1. 23:54
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

6 dl hideg víz

25 dkg sertés zsír

25 dkg margarin

5 dkg só

1 kg liszt

3 dkg porcukor

5 dkg élesztő

5 dkg parmezán (apróra reszelt, száraz, tescoban lehet venni, kis piros tasakban, majdnem 5 dkg-os kiszerelésben, elég annyi is, vagy reszelsz te frissen)

- margarin + zsír egyneműsít (ne legyenek zsír vagy margarin foltok), a porcukrot meg a sót feloldjuk a fele vízben (kb fele, nem kell mérni) és hozzáöntjük a zsíradékokhoz, mehet bele a parmezán is, majd az össze liszt és az élesztő, a maradék vizet pedig hozzáadagoljuk (mindig egy picit, 1-2 dl-t) gyúrás közben, vigyázva a mennyiséggel, ne legyen túl sok és túl kevés, mert ha nagyon száraz tésztához akarunk vizet gyúrni, akkor csak maszatolunk

amúgy mi, cukrászdai körülmények között (nagyobb teljesítményű gépekkel, jobb felszereléssel) megengedhettük, hogy csak összedobjunk minden hozzávalót a gyúrógépbe, ami csodás kis tésztát gyúrt, annyira kellett vigyázni (ez általános), hogy az élesztő ne érintkezzen a sóval közbetlenül

na, ha megvagy a gyúrással (nem baj ha lágynak tűnik), lefeded egy nedves ronggyal, berakod a hűtőbe egy éjszakára, másnap kicsit átgyúrod, kinyújtod ujjnyi vastagra, lekened tojással, reszelt sajttal szórod, ráhengergetsz nyújtófával finoman, kiszúrod (d= kb. 4cm), a maradékkal ugyanúgy jársz el, újra összegyúrod stb stb (nem kell újra hűteni, csak ha már nagyon lágy)

sütés előtt keleszted, aztán előmelegített sütőben 200- 180 °C-on sütőd, akkor jó, amikor már szép aranybarna színe van és kérges talpa

ha kicsi a sütőd kapacitásal, akkor is szúrj ki előre minnél több pogit, tegyél fel egy sütőlemeznyit, maradékot meg tedd el a hűtőbe

ha eldőlnének a pogik, ne csüggedj, nekem is sokszor el szokott, ez olyanoktól függhet, hogy mennyire egyenesen szúrod, mennyire nehéz a teteje a sajttól, pont jól keleszted-e és a sütőd is jól adja át a kellő hőt, ezekre rá kell érezni, nincs rá recept (szerintem)

ha vmi nem tiszta írj itt, remélem mihamarabb kipróbálod és elárulod, hogy sikerült, ahoz igazítva is tudok segteni ha kell

2011. okt. 2. 12:19
 25/26 anonim ***** válasza:
Nekem Burgonyás pogi receptem van.. ?
2011. okt. 2. 16:21
 26/26 A kérdező kommentje:

12:19 - köszönöm a receptet, amint tudom, ki is próbálom! lehet előtte még kérdezek, most csak gyors futottam át! :)

16:21 - ha leírod, azt is megköszönöm, olyat még abszolút nem csináltam :)

2011. okt. 3. 06:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!