Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan csináljam hogy a rizs...

Hogyan csináljam hogy a rizs ne tapadjon össze?

Figyelt kérdés
Zsírt vagy étolajat teszek a lábasba és utána a rizst, majd 3 cm-el ellepem vízzel és nagy lángon főzöm. Miután már csak a rizs színéig van víz, minimális lángon megy 15 percig födővel és készen van. De összeragad.
2011. márc. 28. 08:08
1 2 3
 11/21 Celestial ***** válasza:
100%
Vegyél hosszúszemű rizst, a törmelékes, aprószeműt hagyd a töltikápiba. Olaj a lábasba, pirítsd addig a rizst, míg kifehéredik, aztán engedd fel dupla mennyiségű FORRÓ vízzel. Ezután sózd csak, így nem lesz ropogós. Kevergesd addig, míg felszívja a vizet, aztán zárd el a gázt, rakj rá fedőt, esetleg konyharuhát és hagyd békén. Kb. fél óra múlva megpuhul a saját gőzében.
2011. márc. 28. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 tárca lászló válasza:
100%

A rizs kétszeres súlyának megfelelő mennyiségű vizet kimérünk felforralunk, sóval együtt. Lábasban zsírt melegítünk.

Belerakjuk a rizst. Lassan, állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a FORRÁSBAN levő sós vízzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felfor­raljuk,majd takarék lángon készre pároljuk

2011. márc. 31. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 anonim ***** válasza:

Én nem pirítgatok meg semmi. A titka az egésznek, hogyha az elejétől benne van a rizs, akkor megpuffad, vizet szív magába és ettől puhább lesz.

Ha forrásba levő vízbe teszed bele a rizst, akkor nem fog összeállni. Emellett nem árt kavargatni és nem kell lefőzni rőla az egész vizet. Pont, mint a tészta.


Amit leírtál, am többé kevésbe a pontos elkészítése (kivéve a zsíradék) az ázsiai rizseknek. A fedős főzés, az párolás, ami megdagasztja a rizst.

2011. ápr. 1. 06:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim válasza:

Az elözö Hsz-el értek egyet,aki hagymät pärol elöbb,mert ugy az igazi,a kimérés bögrével történik egy rizs-kettö viz ,petrezselymet is szoktam hozzä pärolni,vagy borsót,vagy leveskockät morzsolok bele,fedö alatt lassan pärolom..nem nyitogatom,kavargatom,hanem 10 perc mulva elzärom a gäzt,nem nyitom ki,hanem hagyom ugy a tälaläsig

ja igen a gäzlängra lapot kell tenni...olyan is volt

hogy füstölt szalonna kockäkat piritottam,arra tettem

na megyek is ,csinälok

2011. ápr. 1. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 A kérdező kommentje:
Nem veszek Uncle Bens rizst, mert 2xannyiba kerűl. Inkább krumplit veszek még az is olcsóbb és nem tapad össze valamint finomabb is. Valószínűleg ott vana lényeg hogy nem kell túlfőzni. Ti speciális zsírral vagy olajjal főzitek ?
2011. ápr. 4. 15:52
 16/21 anonim ***** válasza:

Már leírtam egyszer, de akkor még egyszer: a lényeg az, hogy pontosan annyi víz kell hozzá, amennyitől megpuhul, de nem mászkosodik össze. Ezt leginkább kísérletezd ki, mennyi, mindenki másra esküszik.

Az tökmindegy, milyen zsiradékon pirítod meg, és nem is igazán számít. Csak a vízmennyiség számít.

2011. ápr. 4. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
Én úgy készítem, hogy olajon (hagyományos étolaj) megfuttatom a rizst, sózom és ammyi vízzel felöntöm, hogy egy ujjnyival lepje el a víz. Letakarom, felforralom, mikor már forr a víz, elzárom alatta a tűzhelyt (kerámialapos főzőlapom van), ott hagyom, hogy hadd melegítse, leveszem a fedőt letakarom egy konyharuhával, majd vissz rá a fedő, a lényeg, hogy jó passzos legyen. Húsz percet várok és már el is készült a puha pergőszemű rizs. Remélem tudtam segíteni.
2011. ápr. 4. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 anonim válasza:
Én mikróba készítem: Üvegtálba, aminek van teteje. rakok bele egy kis olajat az aljára, bele rakok 1 bögre rizst, tető nélkül 1 percre berakom max fokozaton, utána ráöntök 2 bögre vizet, egy csipet sót, rárakom a tetőt, 5 perc max fokozaton, aztán kb 5 percenként 1 percet rányomok, kb 4szer. Aztán kiveszem és tálalom is. Így nekem nem szokott összeragadni!
2011. ápr. 5. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:

Ha megfőtt a rízs, bebugyolálom, és hagyom a dunsztban kihülni. Majd vegetával ízesítem, és egy kis olajat is öntök hozzá. Nem tapad össze, és másnap sem lesz kopogós száraz.


Üdv!

2011. ápr. 5. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim ***** válasza:
érdekes hogy van aki azt mondja hogy kevés víz kell van aki meg azt hogy jó sok vízben főzi meg a tésztát?
2014. nov. 5. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!