Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mitől áll össze a tészta?

Mitől áll össze a tészta?

Figyelt kérdés

Képtelen vagyok tésztát kifőzni rendesen. Mindig összetapad, ha kihül felveszi a lábos formáját és szét sem lehet robbantani.

Már többféle tésztát próbáltam, olajat is teszek a vízbe


2009. jan. 22. 20:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
22%

a szentlélek erejétől!!!

XD

2009. jan. 22. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
70%

Panzani

v

egy marék só, oszt kész

2009. jan. 22. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Én hallottam már olyat hogy nem szabad túlfőzni. Bár ezt én sem igazán tudom hogy érteni, mert én kóstolgatom és ha úgy érzem megfőtt akkor leveszem. Ennél tovább úgysem főzöm. De hátha nálad ez a baj.

Esetleg próbálj ki házi tésztát vkitől, hátha az jobb lesz.

Ezek a tojást se biztos hogy láttak tészták elég furák néha.

Ha kiszeded akkor tehetsz a tálba az aljára kis zsírt, hátha segít.

2009. jan. 22. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell Panzani, meg egyéb drága tészták.

Régen én is sokat szenvedtem vele, de ma már soha nem ragad össze.

A titok: sózd meg a vizet, (olajat nem szoktam bele rakni), majd ha felforrt, öntsd bele a tésztát.

CSAK 1 PERCIG FORRALD, majd zárd el alatta a tüzet. Rakj fedőt a kotlira, majd várj, amíg megpuhul a tészta. Kb. 10 perc alatt van kész. Néha azért kevergesd meg, és kóstolgasd, hogy elég puha-e már.

Ha valamilyen vastagabb tésztát főzöl, ott előfordul, hogy 2-3 percig is főznöd kell, de tovább soha.

Ez így egyrészt energiatakarékos, másrészt tökéletes lesz a tészta. Én mindig tojás nélküli tésztát használok.

Ha nem kevered össze rögtön az öntettel, akkor miután leszűrted, és várod, hogy kihűljön, néha kevergesd meg.

Ha mégis összeragadnak hűlés közben, akkor néhány csepp vízzel újra szét tudod választani.

2009. jan. 22. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Olaszországban éltem, így tanultam: al dentére (nem mázgásra) főzni egy kevés sóval, majd leszűrés után néhány csepp olíva olajat elkeverni benne. Soha nem ragad össze.
2009. jan. 22. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, és kipróbálom az ötleteket
2009. jan. 22. 23:15
 7/14 tade ***** válasza:
100%
En is Olaszorszagban lakom, es egyetertek az utolsoval, bar en nem szeretem, ha a teszta "al dente"-re van kifozve, ugyanis ilyenkor se nem puha, de nem is kemeny... A tesztakifozes titka, a nagyszemu tengeri soban rejlik. Mikor latod, hogy a viz forni kezd, raksz bele egy marek sot, es utanna johet a teszta. A lenyeg, hogy forjon a viz, igy a teszta finomabb lesz. Mikor megpuhult, ontsd le rola a vizet, es add hozza a ragut. (En szemely szerint nem rakok ra olajat, mivel a raguba teszem). Ha egyszer mar osszekeverted a raguval, tobbe nem fog ragadni. A teszta lenyege meg az, hogy a kifozes utan rogotn megeszed, mig meleg.
2009. jan. 22. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

1. Nem szabad túlfőzni elég ha már nem kemény.


2. nem értem miért mondjátok a sót, mert a tészta ízéhez kell a só. De ha beleraktok egy rakás sót,akkor nem fogja elsózni? Szóval só mindenképp kell amúgy is.


3. szokták mondani,hogy olajat a vízbe,de szerintem elég akkor olajat önteni rá,ha leöntötte róla a vízet.


4. Én a következő képpen csínálom a leöntés után. leöntöm a vízet, a tésztaszűrőben hagyon kis ideig,de nem sokáig épp csak addig,hogy lecsöpögjön. Nem hagyon kihűlni,mert akkor ragad össze. Ha a lábasban hagyod a tésztát fontos hogy a fedőt ne vedd le róla,mert gyorsan kiszárad és akkor is összetapad. Vársz egy -két percet hogy hűljön picit, és akkor jól összekevered olajjal. ízlés szerint. értelemszerűen minél több az olaj annál kevésbé fog tapadni. ezután hagyod a fedő alatt a tésztát és percenként újra megkevered a hűlés közben, míg teljesen ki nem hűl.


Amúgy ez függ tésztától is. ha rossz minőségű a tészta akkor már a vízben széteshet akár.

2009. jan. 23. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Olaszországban élőnek: az olaszok nem tesznek oljat azokba a tésztákba, amelyekre öntet kerül, mert akkor nem tapad rá.


Kérdezőnek: öblítsd le a tésztát hideg vízzel, ha túlfőzted. Magyarul hűtsed ki, nem fog össze tapadni akkor- öreg, jól bevált nagyitrükk. Indok: a tésztának a keményítőtartalmát mosod le a tetejéről ezzel.

2009. jan. 23. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 tade ***** válasza:
En meg utolsonak uzenem, hogy olvassa el jobban a kommentemet. De idezem ujra magam: " Mikor megpuhult, ontsd le rola a vizet, es add hozza a ragut. (En szemely szerint nem rakok ra olajat, mivel a raguba teszem)." Tehat en sem rakok olajat a tesztara, mivel olivaolajat a raguba teszem, ami azutan a tesztara karul, erted?
2009. jan. 23. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!